У Полтаві, на території Свято-Макаріївського кафедрального собору, освячено пам’ятник священномученику Василію (Зеленцову), єпископу Прилуцькому, вікарію Полтавської єпархії (на знімку).

Пам’ятник створено колективом викладачів Національного технічного університету імені Ю. Кондратюка: скульптори Дмитро Коршунов і Валерій Голуб, архітектор Василь Шулик. За взірець їм були нечисленні прижиттєві зображення мученика.

Святий Василій ніс служіння в Троїцькій церкві, яку комуністи спершу закрили, потім зруйнували.

Його не раз арештовували за опір грабіжницькому вилученню церковних цінностей. 1930 року єпископ Прилуцький загинув у московській в’язниці. У 2000 році ювілейний архієрейський собор вчинив загальноцерковне прославлення священномученика.

На відкриття пам’ятника прийшла й 80-річна Олена Олександрівна Шуваєва (Погрібна), яка ще маленькою дівчинкою була свідком закриття Троїцької церкви й прийняла благословення від святого перед самим його арештом. Олена Олександрівна повідала переказ про смерть святого Василія: у в’язниці в нього щоразу питали, чи зречеться він Христа? Він не зрікався, його переводили поверхом вище й знову ставили те саме питання. Коли й на найвищому поверсі не зрікся, його скинули у двір в’язниці, а тіло віддали собакам.

Це перший в області пам’ятник служителю церкви. Святий Василій вважається небесним покровителем Полтави.

Фото автора.