Є щось символічне в тім, що Донбас — край важкої індустрії і важкої праці, доля обдарувала Святогір’ям — мальовничою місцевістю й давнім монастирем на березі Сіверського Дінця.

Але першою моєю реакцією на звістку про вихід книги «Шлях до істини» (про минуле й сучасне Святогір’я) був деякий скептицизм. Як розповісти про чудовий куточок Донеччини після всіх мальовничих фотоальбомів і подарункових видань, які з’явилися за останні десять літ? Однак творчий колектив (автор проекту Ірина Язикова, редактор Віктор Логачов, фотографи Валерія Пащенко, Олександр Нітецький, Петро Кохановський) зумів прокласти свій шлях до розтиражованої теми.

Не в останню чергу — завдяки видавцям книги, братам Сергію і Володимиру Луньовим. Обидва не один рік віддали вугільній галузі. Той, хто щодня спускається у вибій, по-іншому сприймає світло сонця, красу природи, по-іншому бачить вічні істини.

Прізвище Луньових у Донбасі добре відоме. Старший брат, Сергій Георгійович, багато літ очолював регіональне управління Держкомітету з нагляду за охороною праці, входив до всіх комісій із розслідування великих аварій на донецьких шахтах. Менший, Володимир Георгійович, очолив галузеву шахтарську профспілку на хвилі страйків у 1989-му. Зараз живе в Москві, працює в енергетичному бізнесі. На жаль, під час підготовки книжки життя старшого брата обірвалося. Але ідея видавців гідно оцінена: книга визнана переможцем російської премії «Кращі книги і видавництва року» в номінації «Духовне відродження».

А вище премій — людська вдячність за храм, збудований братами у селі Богородичному. В книзі є розповідь про те, як до Сергія Луньова прийшли старі жінки з села й заявили, що давно мріяли про церкву, навіть зібрали всім селом гроші — аж 200 гривень... Згодом у новозбудованому храмі охрестився брат прем’єр-міністра Нігерії та повінчався начальник районної поліції Амстердама.

Такі людські історії із минулого і сучасного стали окрасою нового видання. Високий поліграфічний рівень забезпечили донецьке видавництво «Ваш імідж», літературний журнал «Донбас» та московський Будинок преси «Імідж-Прес».

На знімку: ілюстрація з нової книжки.