Ніхто з депутатів, обраних не вперше, не пригадує такого. Голова Суворовської районної ради Микола Дурницький від імені депутатів звернувся по роз’яснення до керівника Мінфіну Миколи Азарова.

Підставою для одностайної незгоди стали цифри, надані міською радою. Адже саме вона, згідно з законом, надає кошти районам на виконання делегованих районам повноважень. Кошти ці, у свою чергу, держава передає міській владі. Скільки їх — таємниця за сімома печатками. Навздогін за сумами, що їх надають у розпорядження радам, міська влада кинула: «Скорочуйтесь!»

Проте штати районних рад — не забаганка чи навіть компетенція цих органів. Чисельність працівників виписано в законі. Залежить вона від кількості населення, причому не загальної, як це трактують у Херсонській міськраді, а саме того населення, на яке спрямоване державне фінансування: різні субсидії, доплати, матеріальна допомога тощо. Отож, приміром, у більш промисловому Комсомольському районі пенсіонерів багато менше, ніж у центральному, Суворовському. Водночас у Дніпровському значну частину цих категорій населення обслуговують селищні ради Антонівки, Зеленівки, Наддніпрянського. Отож тут тих, хто «лежить» на плечах райради, ще менше. Відповідно до кількості цих підопічних і розраховано штатні одиниці. Делегуючи повноваження на їх обслуговування, держава виділяє і відповідне фінансування штатного розкладу.

— Чому не затвердили бюджет? Тому, що його вистачає лише на половину потреб. Нам пропонують скоротити людей на 45 відсотків. Але люди й так виконують понаднормову роботу, бо торік уже скорочували на 16,5 відсотка. Нині депутати мають намір звернутися до прокуратури з приводу розподілу грошей, — каже голова Дніпровської районної у місті Херсоні ради Ігор Роменський. — Крім того, місто забрало в нас ринковий збір, що йшов до районів.

— Навантаження на працівників райвиконкому величезне й без скорочення, — додає голова Комсомольської райради Леонід Третяк. — Та ми переконалися, що міськрада каже одне, а робить інше. На сесії нам обіцяли, що в лютому фінансування буде відновлено повною мірою, та вже 2 січня отримали розпорядження: скорочуйтесь!

Отож бюджет найбільш наближеної до людей самоврядної ланки зменшили вдвічі. Не виділяють кошти і на виплату допомоги особам, котрі доглядають за інвалідами, що теж передбачено законом. Лише в Суворовському районі борг перевищив уже 10 тисяч гривень.

— Тим часом делегованих районам повноважень ніхто не скасовував, люди йшли і йдуть насамперед до райвиконкому, — зазначає голова бюджетної комісії Суворовської райради Іван Лопушинський. — Тому депутати ініціювали листа до міністра фінансів, щоб роз’яснив, скільки коштів держава надала на делеговані нею повноваження. Можливо, сума відповідає потребам, однак її розподілили на утримання апарату міськвиконкому. Адже його чисельність теж розраховується відповідно до кількості населення, а остання перевірка КРУ констатувала, що штат Херсонського міськвиконкому у 3,5 разу перевищує необхідну цифру.

Херсон.