Стабільність в Україні стала вище, і це головний підсумок роботи парламентської більшості. Про це заявив на прес-конференції в Маріуполі народний депутат Олександр САВЧУК (на знімку). «Я вважаю, що фракція Партії регіонів стала рятівником парламенту. Ми підтримали Олександра Олександровича Мороза — це дуже досвідчений політик, людина, яка змогла спрямувати в нове русло роботу Верховної Ради», — переконаний народний депутат.

Він відзначив, що робота над державним бюджетом на 2007 рік, який визначав засади економічної політики, була дуже складною: «Робота фракції зосереджувалася на забезпеченні максимальних соціальних пільг. Адже продекларовано все дуже здорово. Але джерела — де їх узяти?».

Крім того, за словами політика, «довелося фактично заново вибудувати колосально зіпсовані стосунки із «Газпромом». В «актив» парламентської більшості О. Савчук заніс і поліпшення стосунків з Росією, передусім економічних. Ще однією проблемою, яка потребує розв’язання, народний депутат назвав енергетичну безпеку держави: «Треба забезпечити збільшення наших можливостей із видобутку нафти і газу, хоча б основу такого збільшення закласти. Адже в радянські часи ми видобували більше».

О. Савчук схвально відгукнувся про практику надання пільг у рамках спеціальних економічних зон, завдяки чому в Донецькій області були створені і збережені десятки тисяч робочих місць. Політик відзначив, що зусилля парламенту були спрямовані на створення стабільної обстановки в Україні та забезпечення інвесторам умов для роботи. «Ніхто не інвестуватиме гроші, якщо вони зникають, як вода в пісок, якщо не бачитиме віддачі. Упевнений: інвестиції в 2007 році в Україну будуть вищі за обсяг попереднього року. І ми всі на собі це зможемо відчути».

Говорячи про конфлікт Президента із Кабінетом Міністрів та парламентом, О. Савчук назвав його неминучим: «Ніхто не хоче розлучатися із додатковими повноваженнями». Однак, за словами депутата, «межа компромісів має бути визначена. Сьогодні Україна — парламентсько-президентська держава, а не навпаки».

Як президент ВАТ «Азовмаш» на громадських засадах, народний депутат стурбований перспективою машинобудівної галузі. За його словами, торік підприємство досягло поставленої мети — обсяг продукції перевищив 3 мільярди гривень. Водночас рік виявився важким через зростання цін на металопрокат і комплектуючі. «Азовмаш» виявився єдиним серед вагонобудівних підприємств на території СНД, яке не скоротило виробництво. Цього вдалося досягти завдяки освоєнню зовсім нових видів продукції.

— Сьогодні завдання полягає в тому, щоб не поступитися своїм сегментом на традиційних для нас ринках — у Росії, Казахстані та інших країнах СНД. Адже експансія з боку інших виробників дуже агресивна. Зокрема, Китай надає своїм підприємствам, які працюють на експорт, колосальну державну підтримку.

Щодо державної підтримки українського машинобудування, то, на думку народного депутата, у найближчій перспективі на неї сподіватися не варто. «Початок роботи в цьому плані я пов’язав би із завершенням приватизації. Зараз немає навіть цілісної державної програми розвитку галузі, а ті окремі програми, які існували, скажімо, в автомобілебудуванні, згорнуті. Але якщо говорити про довгострокову перспективу, то нікуди ми від цього не дінемося. Всі країни підтримують наукоємні галузі, із поглибленою переробкою сировини», — вважає О. Савчук.

Донецька область.