Перші прилюдні торги з продажу майна територіальних громад Млинівського району відбулися у райцентрі та принесли до місцевого бюджету 80 тисяч гривень.

— Ми провели інвентаризацію об’єктів, що перебувають у комунальній власності району, і дійшли висновку, що деякі з них варто продати, — розповідає заступник голови Млинівської районної ради Віктор Венгровський. — А виручені кошти спрямувати на будівництво нових та реконструкцію діючих соціальних об`єктів.

Першим на торги виставили колишнє приміщення дитячо-юнацької спортивної школи. Вона діяла тут до кінця 80-х років, а потім переселилася в інше. Відтоді стара аварійна будівля псувала зовнішній вигляд райцентру, принаджувала бомжів та підлітків для сумнівних розваг... Цікаво, що до 1941 року в цьому приміщенні було розташовано синагогу (котра ще сто років тому була найвідвідуванішим місцем у маленькому Млинові з численною єврейською громадою), потому — Будинок культури, а з 1967-го — спортшкола.

Певно, саме історичним минулим осиротілого приміщення можна пояснити той факт, що у прилюдних торгах, окрім місцевого підприємця, взяли участь ще й двоє громадян Ізраїлю. Такий інтерес до Млинова вони пояснили ще й тим, що тут поховано відомого єврейського філософа Аарона Перлова. А в разі удачі на аукціоні представники єврейської громади мали намір побудувати в містечку готель для паломників, а також реконструювати колишню синагогу.

А оскільки у Млинівському районі вже давно немає єврейської громади, та й минули всі терміни, відведені законодавством України про передачу культових споруд, то організатори торгів допустили на них усіх бажаючих. Стартову ціну в 50 тисяч гривень перекрив місцевий підприємець, який виклав за аварійну будівлю 80 тисяч гривень. Як зізнався згодом, не стільки за будівлю, скільки за зручне місце — у центрі міста, де можна спорудити торговельний центр.

Щодо представників єврейської громади, то вони, власне, не дуже впали у відчай. Заявили, що «збережені» кошти знадобляться їм для благородних цілей — відновлення колишньої синагоги у Дубні та пошанування пам’яті Аарона Перлова.

— На виручені від торгів кошти зможемо залататати багато дірок, — каже Віктор Венгровський. — Зокрема, відремонтуємо опалення в Будинку дитячої творчості, облаштуємо шкільну котельню на біопаливі у селі Уїздці.

Рівненська область.