Сума неправильно використаних коштів органами влади торік збільшилася порівняно з попереднім періодом на 11 мільйонів гривень, або втричі. Про це заявив, виступаючи з доповіддю на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації начальник контрольно-ревізійного управління в Запорізькій області Олександр Сін.

Зокрема, за його словами, ревізії у виконавчому комітеті Енергодарської міської ради засвідчили, що впродовж 2004—2005 років міському голові та його заступникам було встановлено розмір заробітної плати, який не відповідав чинному законодавству і, більше того, значно перевищував граничні розміри. Порушення мали місце і торік: замість надбавки за високі досягнення у праці в максимально можливому розмірі 50 відсотків міському голові та його заступникам рішенням сесії встановлено стовідсоткову надбавку.

Своєрідно тлумачать свої посадові повноваження і сусіди енергодарців — дніпрорудненці. Тут міськвиконком провів відчуження комунального майна з грубими порушеннями положень Бюджетного кодексу України та всупереч рішенням місцевої ради. У результаті комунальне майно (база відпочинку «Хвиля») продано приватній особі за заниженою вартістю, а втрати міського бюджету становили 313,7 тисячі гривень.

Особливу стурбованість викликають випадки проведення комунальними підприємствами так званих сумнівних операцій з коштами, що не виключає можливості їх крадіжок шляхом перерахування значних сум комерційним структурам з наступним їх списанням на збитки як безнадійних боргів. Зокрема, за даними перевірок, концерн «Міські теплові мережі», створений для забезпечення споживачів Запоріжжя тепловою енергією, у 2003—2004 роках провів нетипові господарські операції. Він придбав металопродукцію на загальну суму більш як 56 мільйонів гривень від ЗАТ «Нікопольський ливарний завод», яку потім було реалізовано на експорт через комісіонера ТОВ «Промексімгруп». Цікаво, що комунальники недоплатили металургам 1,8 мільйона гривень, а комісіонер залишив борг перед концерном у сумі 317,4 тисячі гривень. За словами О. Сіна, такі операції підпадають під ознаки п.1 ст. 12 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом». Тому й реакція на них має бути відповідною, передусім із боку засновників — обласної та Запорізької міської рад.

Запорізька область.