Наприкінці минулого тижня завершила роботу перша частина чергової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи 2007 року, в якій взяла участь постійна делегація Верховної Ради України у ПАРЄ.

Останнього дня асамблея ухвалила резолюцію та рекомендацію щодо сучасної ситуації в Косово. В резолюції, зокрема, йдеться про те, що початок прямих перемовин між Сербією та албанськими представниками Косово позначили новий етап у пошуках вирішення питання статусу Косово.

ПАРЄ також ухвалила резолюції та рекомендації щодо боротьби з поширенням ВІЛ/СНІД у Європі.

Кількість ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД людей, зауважували доповідачі, у тому числі дітей, щороку постійно збільшується. Тільки в Україні, зазначала член постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Олена Бондаренко, 1,5 відсотка дорослого населення ВІЛ-інфіковані. І це, на жаль, найвищий показник у Європі. А 8,7 тисячі людей помирає від СНІДу щороку. Епідемія, наголошувала народний депутат, «помолодшала» і вийшла із середовища вразливих соціальних груп у широкі верстви населення. За словами О. Бондаренко, особливе занепокоєння викликає стрімке зростання кількості ВІЛ-інфікованих жінок і дітей. Проблему, підсумувала вона, треба розглядати не лише в аспекті охорони здоров’я, а й з позиції захисту прав людини.

Наша делегація зустрілася із заступником Генерального секретаря Ради Європи пані Мод де Бьор Букіккіо. Керівник постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Віталій Шибко зазначив, що в Україні проблематика цих тем раніше була дещо завуальованою і набула ознак публічності останнім часом. Це, на його думку, є певною мірою підтвердженням розвитку демократії в Україні.

Торкаючись питання сучасної політико-економічної ситуації в Україні, п. Букіккіо висловила сподівання, що Конституційний Суд України, який розпочав свою роботу, позитивно впливатиме на політичний перебіг подій, пов’язаних із впровадженням конституційної реформи.

Сторони були одностайні щодо визначальної ролі законодавчої гілки влади. До того ж вони погодилися із думкою В. Шибка, що для вирішення всіх неузгоджених питань потрібна політична воля. На його переконання, «всі політичні сили у парламенті зацікавлені» у стабільному розвитку України.

Крім того, ПАРЄ розглянула питання «Загроза Європейського суду з прав людини: термінова потреба ратифікації Росією Протоколу №14». Наразі, наголошував головний доповідач з цього питання Д. Марті, в ЄСПЛ знаходиться близько 90 тисяч справ, які потребують розгляду. Російські депутати запевнили, що Президент Російської Федерації виступає за ратифікацію документа.

Українська делегація провела зустріч із Головою Європейського суду з прав людини Жаном-Полем Коста. Керівник постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Віталій Шибко подякував йому за високу оцінку роботи українських парламентських делегацій у ПАРЄ. Народний депутат наголосив на тому, що Україна сьогодні перебуває на шляху розвитку до демократичного суспільства. З огляду на це, він спрогнозував, що велика кількість на сьогодні звернень до Європейського суду з прав людини із України, за об’єктивних обставин, значно зменшуватиметься завдяки позитивному впливу професійної діяльності Європейського суду з прав людини. В. Шибко висловив переконання, що судові рішення всередині країни будуть дедалі справедливішими і ґрунтуватимуться на верховенстві права. Торкаючись питання виборів представника від України у Європейському суді з прав людини, В. Шибко запевнив Голову ЕСПЛ у тому, що наша країна виконає в цьому свої зобов’язання. (Передбачається, що вибори судді Європейського суду з прав людини відбудуться в ході червневої частини сесії ПАРЄ 2007 року.)

* * *

Загалом, за словами Віталія Шибка, члени постійної делегації активно працювали у комітетах асамблеї, а їхні виступи стосувалися гострих проблем, зокрема, щодо загрози життю журналістів, енергозабезпечення, насильства.

Подеколи, за його словами, важко сформулювати якусь загальну думку від делегації, бо кожен з депутатів належить до певної політичної групи не тільки в українському парламенті, а й у ПАРЄ. Тому, констатував В. Шибко, кожен депутат у своїх виступах керувався певною мірою загальними принципами, притаманними окремій політичній групі. Водночас народний депутат заявив, що «це і є та демократична ситуація, яка існує у Раді Європи».

Хай яка б була політична група, наголосив керівник делегації, вона дбає про необхідність подальшої розбудови цієї впливової організації. «Нам треба шукати можливість висловлювати загальну думку щодо європейської розбудови, керуючись інтересами України і розуміючи, що Європа — наш спільний дім», — зазначив український парламентарій.

Наступні сесії асамблеї, сподівається Віталій Шибко, розглядатимуть питання порядку денного, ініційовані українськими депутатами.