«Україна, маючи такі ресурси, є великою державою і має бути лідируючою державою». Про це заявив Голова Народних Зборів Сирійської Арабської Республіки Махмуд Аль-Абраш після зустрічі з Головою Верховної Ради України Олександром Морозом.

Під час розмови глава українського парламенту висловив упевненість, що візит сирійської парламентської делегації матиме вирішальне значення для поглиблення двосторонніх відносин. Махмуд Аль-Абраш зауважив, що Україна відіграє особливу роль у житті Європи і запевнив: Сирія надає великого значення подальшому розвиткові двосторонніх відносин, а тому сирійський парламент докладе до цього всіх зусиль. «Ми переконані, що Україна досягне значних успіхів у всіх сферах», — сказав глава сирійського парламенту.

На думку О. Мороза, можливості для україно-сирійської співпраці ще не використано сповна в інтересах обох країн. Зокрема, зазначив він, не відповідає потенціалу обох держав двосторонній товарооборот, який нині становить 500 млн. доларів. Голова Верховної Ради запевнив, що Україна з великою повагою ставиться до позиції Сирії у близькосхідному регіоні. Глава українського парламенту вбачає перспективи розвитку двосторонньої співпраці у багатьох галузях, зокрема літакобудуванні.

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що цей візит стане початком активної міжпарламентської співпраці і запевнив, що український парламент докладе всіх зусиль, щоб ця співпраця була багатосторонньою та ефективною. Керівник депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків із Сирійською Арабською Республікою Василь Грицак, котрий також узяв участь у зустрічі, повідомив, що минулої суботи в Києві створено Товариство дружби «Україна—Сирія», головне завдання якого — поглиблення міжпарламентської та економічної складових двосторонніх відносин.

Співрозмовники також обмінялися думками про політично-економічну ситуацію в обох державах. Зокрема, О. Мороз відзначив стабільну, відповідальну роботу Верховної Ради та уряду, наголосивши, що закон про Кабінет Міністрів, вето щодо якого подолав український парламент, чітко встановлює, хто за що відповідає. Голова Верховної Ради також висловив переконання, що цього року буде продовжено політичну реформу і посилено роль місцевого самоврядування. «Гарантуючи політичну стабільність, ми бачимо перспективи для економічного зростання, — сказав О. Мороз, — що, у свою чергу, стає запорукою успішного розвитку міжнародної співпраці, зокрема з країнами арабського світу».

Після зустрічі журналісти поцікавилися у Голови Верховної Ради долею закону про Кабінет Міністрів України. Позиція О. Мороза незмінна: «Закон прийнято, він діятиме, зміни до нього можливі, ініціатива у цьому відношенні Президента сприймається з повагою, і всі кроки, передбачені Конституцією, буде здійснено». О. Мороз укотре наголосив: він уже підписав цей закон 27 грудня, і йому більше немає потреби підписувати цей документ. Відповідаючи на запитання про звернення глави держави до Конституційного Суду з проханням надати роз’яснення про проведення всеукраїнського референдуму, Голова Верховної Ради зазначив: КС може зробити свій висновок, проте в межах чинної Конституції. Глава парламенту звернув увагу, що закон про референдум було прийнято ще 1991 року, до ухвалення Конституції. «Але функція КС, — підкреслив О. Мороз, — приймати рішення, виходячи зі змісту Конституції, за межі конституційних формулювань КС не може вийти».

На знімку: Голова Верховної Ради України Олександр Мороз знайомить Голову Народних Зборів Сирійської Арабської Республіки Махмуда Аль-Абраша з умовами роботи в сесійній залі.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.