Постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2003 року № 503 встановлено пільги для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в розмірах по категоріях. Виплата компенсацій та допомоги передбачена і Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Ми живемо у 30-кілометровій зоні Рівненської електростанції, а очисні споруди розміщені одразу за селом (немає й кілометра), отож дихаємо смородом. Гроші на оздоровлення не отримуємо вже три роки. Чому?

Віктор ЦАРЕНКО, голова ветеранської організації.

Стара Рафалівка

Володимирецького району

Рівненської області.

Відповідає директор Департаменту соціального захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, Міністерства праці та соціальної політики України Микола УРУПА:

— Постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2003 р. № 503 «Про розмір середньої вартості путівки для виплати компенсації особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за 2002 рік» було встановлено відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» розмір середньої вартості путівки для виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за 2002 рік.

У разі, коли постраждалій особі у 2004 році не була надана безплатна або пільгова путівка на санаторно-курортне лікування чи відпочинок, виплачувалась грошова компенсація у розмірах, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2005 р. № 848 «Про розмір середньої вартості путівки для виплати компенсації особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за 2004 рік», а саме: громадянам, що належать до категорії 1, — 107 гривень, до категорії 2 — 86 гривень, до категорії 3: учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — 69 гривень, потерпілим від Чорнобильської катастрофи, які не проживають на території зон безумовного (обов’язкового) і гарантованого добровільного відселення, — 69 гривень, які проживають на території зон безумовного (обов’язкового) і гарантованого добровільного відселення, — 86 гривень, категорії 4 — 53 гривні; особам, які працювали за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов’язаними з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, — 53 гривні; дітям, одному із батьків або особі, що їх замінює (у разі неможливості надання путівки для санаторно-курортного лікування та оздоровлення), — 62 гривні.

Розмір середньої вартості путівки для виплати компенсації особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за 2003 та 2005 роки на сьогодні не визначений. Виплата компенсації за невикористану путівку за 2006 рік проводитиметься після прийняття відповідної постанови Кабінету Міністрів України.