«Істинна слава, шукання істинного набутку, свята пристрасть — це наречені високого духу, які осолоджують у своїх обіймах чисту душу», — писав ще у XVІІІ сторіччі український мудрець Григорій Сковорода. Філософське сприйняття світу було домінантою і на вечорі у Національній філармонії України під час вручення нагород лауреатам Міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди за участю Голови Верховної Ради України Олександра Мороза.

Премію було засновано більш як 10 років тому, однак три роки через втрату спонсорів її не присуджували нікому. За «спадкоємців» Сковороди вирішив позмагатися Український фонд культури, відродивши цю нагороду й надавши їй статусу міжнародної. Основний критерій для лауреатів премії — філософське звучання слова, філософія серця, що було притаманне творчості Г. Сковороди.

Звертаючись до лауреатів премії, О. Мороз зазначив, що Сковорода — «вічний у своїй творчості». «Ви робите святу справу, примножуючи здобутки української культури, — сказав Голова Верховної Ради. — Це надзвичайно важливо для того, щоб вона зростала, міцніла». І закликав «дружньо працювати над розвитком української культури», щоб вона розцвітала і була достойно представлена у світі.

Олександр Мороз — також лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди за книгу поезій «Жива стерня». А цьогоріч її лауреатами стали відомий дослідник життя і творчості Г. Сковороди Володимир Стадниченко — за книги «Наш перворозум» та «Іду за Сковородою»; творчий колектив музею письменника в Сковородинівці на Харківщині — за створення нової експозиції; поет, публіцист із Луганська Микола Малахута — за поезію останніх років; Микола Зяблюк і Анатолій Слободяник — за проект бібліотеки української літературної енциклопедії «Вершини письменства»; художник Іван Черниш — за серію портретів діячів української культури та живописні твори останніх років; співачка Ольга Чубарева — за популяризацію української народної пісні за кордоном; міністр культури і туризму України Юрій Богуцький (на знімку праворуч) — за глибокі науково-дослідницькі праці з проблем української культури та перспектив розвитку в епоху глобалізації; директор видавничої фірми «Просвіта» Віра Сирота — за розвиток вітчизняного книговидання.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.