Розкажіть, будь ласка, про державну програму забезпечення молоді (в моєму випадку — молодого вчителя) житлом. До кого звертатися, які потрібні документи?

Максим ГАЙЧЕНКО.

Маріуполь Донецької області.

Відповідає голова правління державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Валерій ОМЕЛЬЧУК:

— Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2000 року №1604 створено державну спеціалізовану фінансову установу «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» (далі — Фонд). Фонд створеною з метою сприяння проведенню державної житлової політики.

Порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла урегульований Положенням «Про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 2001 року № 584 (далі — Положення 584).

Кредит, відповідно до цього положення, надається молодим сім’ям та одиноким громадянам на будівництво (реконструкцію) житла терміном до 30 років, але не більше ніж до досягнення старшим із подружжя пенсійного віку (55 років — для жінок, 60 років — для чоловіків). Термін надання кредиту обчислюється з дати укладення кредитного договору.

Позичальник, який не має дітей, сплачує кредит з відсотковою ставкою у розмірі три відсотки річних від суми зобов’язань за кредитом. Позичальник, який має одну дитину, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом. Позичальникові, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов’язань за кредитом, а позичальникові, у якого три і більше дітей, — 50 відсотків суми зобов’язань за кредитом.

Відповідно до п. 3. Положення 584 право на отримання кредиту мають молоді сім’ї та одинокі молоді громадяни, які згідно із законодавством визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов, а саме:

— сім’я, в якій вік чоловіка та дружини — не більш як 35 років;

— неповна сім’я, в якій мати (або батько) віком до 35 років включно має неповнолітніх дітей (дитину);

— одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно;

— молоді вчені, подружжя, в якому чоловік або дружина є молодим ученим, та неповні сім’ї, в яких мати або батько є молодим ученим (котрі потребують поліпшення житлових умов), мають право на отримання кредиту до досягнення молодими вченими 35 років включно.

Громадяни, які потребують поліпшення житлових умов та бажають отримати пільговий довготерміновий кредит на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла на умовах, визначених Положенням 584, повинні подати до консультаційного центру регіонального управління Фонду (котрий розташований у відповідному регіоні, в якому вони перебувають на квартирному обліку) такі документи:

— заяву про надання кредиту;

— довідку про перебування на квартирному обліку або документи, що підтверджують необхідність поліпшення житлових умов для кандидатів, які постійно проживають у селі;

— довідку про склад сім’ї;

— копію свідоцтва про шлюб, паспортні дані;

— копію свідоцтва про народження дитини (дітей);

— документи, необхідні для визначення платоспроможності (довідка з місця роботи дорослих членів його сім’ї, у разі потреби — договір поруки, інші документи, що підтверджують його доходи);

— звіт про незалежну оцінку об’єкта купівлі-продажу;

— документи, що підтверджують право на перевагу в отриманні кредиту перед іншими кандидатами;

— копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.

Під час вибору кандидатів у позичальники перевага надається:

— молодим громадянам, подружжю, в якому чоловік або дружина користуються правом першочергового або позачергового надання житлових приміщень;

— сім’ям, в яких один із членів сім’ї в поточному році досягає граничного віку, визначеного цим положенням;

— молодим ученим, подружжю, в якому чоловік або дружина є молодим ученим, та неповним сім’ям (сім’я, що складається з матері або батька і дитини (дітей), в яких мати або батько є молодим ученим;

молодим спортсменам, які мають найвищі досягнення на офіційних національних та міжнародних змаганнях і які включені до складу збірних команд України;

— молодим громадянам, подружжю, в якому чоловік або дружина перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, три і більше років.

Перевага у наданні кредитів визначається з використанням комп’ютерної техніки з урахуванням положень цього пункту та платоспроможності кандидата відповідно до інструкції, що затверджується Фондом разом з Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту.

Отже, якщо ви, пане Максиме, бажаєте отримати вищезазначений кредит, вам слід звернутися до Донецького регіонального відділення фонду, який розташований за адресою: м. Донецьк, вул. 50-річчя СРСР, буд. 134; або по телефону: (8-062)345-05-47.