так Олексій Баганець відреагував на своє призначення прокурором Рівненської області

Державний радник юстиції другого класу Олексій Баганець (на знімку), який до цього очолював прокуратуру Донецької області, обіймав високі посади у Генеральній прокуратурі, ось уже кілька днів працює прокурором Рівненщини. Однак, судячи із щойно проведеної колегії та прес-конференції, уже поринув у вир проблем, які дісталися йому у спадок, налаштований їх розв’язати.

Та перш ніж вислухати «свіжі враження» Олексія Баганця, журналісти поцікавилися, чи пан прокурор не поміняв своєї думки (її висловив в інтерв’ю одному з донецьких видань) про те, що його призначення на Рівненщину не є рівноцінним посадам, які він обіймав досі. О. Баганець пожартував, що, мовляв, цим запитанням журналісти можуть посварити його з Генеральною прокуратурою. А тоді вже серйозно відповів, що від своїх слів не відмовляється, але він «на службі у держави і тому погодився б очолити прокуратуру будь-якої області».

Для характеристики «плюсів» і «мінусів» у роботі тепер уже своїх підлеглих прокурор Рівненської області О. Баганець оперував статистичними даними. Згідно з ними, на Рівненщині на 18,7 відсотка знизилася кількість зареєстрованих злочинів. Щоправда, зросла кількість розбоїв, згвалтувань, умисних убивств, тяжких тілесних ушкоджень, зокрема таких, які спричинили смерть потерпілих. Майже на 25 відсотків зменшився залишок нерозкритих злочинів. Водночас станом на 1 січня 2007 року не розкрито 1789 злочинів, скоєних у 2006 році. Це прокурор розцінив як сигнал, що правоохоронні органи в цьому питанні працюють нижче своїх можливостей.

— Але я не дуже вірю у зменшення кількості зареєстрованих злочинів, — сказав новопризначений прокурор. — Адже за рахунок вжитих заходів прокурорського реагування виявлено прихованих від обліку майже 300 злочинів — забагато для Рівненщини. Це свідчить про те, що в першу чергу працівники органів внутрішніх справ продовжують приховувати злочини від обліку. Тому на останній колегії я зробив серйозні зауваження обласному апарату, міським і районним прокурорам з приводу того, що рівень прокурорського нагляду за дотриманням законодавства про обліково-реєстраційну дисципліну не відповідає ситуації, яка склалася в області.

Критикував Олексій Баганець дії правоохоронних органів у боротьбі з організованою злочинністю, корупцією та хабарництвом. Наголосив і на тому, що майже на 25 відсотків зменшилася кількість виявлених економічних злочинів. На його думку, немає активної протидії правопорушенням у пріоритетних сферах економіки.

Незадоволений О. Баганець і станом слідства в органах прокуратури, а також прокурорським наглядом за оперативно-розшуковою діяльністю, дізнанням і досудовим слідством в органах внутрішніх справ. У цьому новий керівник зайвий раз переконався і під час першого прийому громадян. Люди скаржилися на порушення строків, тяганину, небажання прийняти законне рішення у справах працівниками слідчого підрозділу УМВСУ у Рівненській області, які розслідують кримінальні справи про дорожньо-транспортні пригоди. Окремі такі справи лежать по чотири, по шість років!

Була і залишається проблемою одна з конституційних функцій органів прокуратури — підтримання державного обвинувачення в судах. Іще дуже великий відсоток вироків судів оскаржується іншими учасниками процесу, а не прокурорами. А тому, вважає прокурор, варто відновити діяльність школи державного обвинувача. Олексій Баганець не приховує: члени колегії дійшли висновку, що прокурорам двох районів запропонують звільнитися з посад. Адже за результатами роботи їх критикували не тільки на останній колегії, а й на попередніх.

Прокурор презентував програму дій, яку підтримали члени колегії. Тож, схоже, новий керівник не стане «одним у полі воїном» у подоланні недоліків, про які розповів журналістам. Серед пріоритетних О. Баганець також назвав актуальні проблеми регіону — боротьбу з незаконним видобутком і контрабандою бурштину, припинення діяльності підпільних пилорам у поліських лісних районах Рівненщини.

Рівне.