Багатостраждальний закон про Кабінет Міністрів залишається найважливішою темою у засобах масової інформації. Минулий тиждень пройшов не тільки в очікуванні його публікації, а й під знаком листування найвищих посадових осіб держави.

Нагадаю: епопея із прийняттям закону про уряд триває з 1996 року. Лише президент Леонід Кучма сім разів накладав на нього вето. Нинішній глава держави вдруге завертає закон у парламент. Щоправда, за Конституцією, якщо Президент не підписує закон після подолання вето, його оприлюднює Голова Верховної Ради.

Одначе Віктор Ющенко вдруге не підписав закон. І тепер треба очікувати засідання Комітету з питань державного будівництва, місцевого і регіонального самоврядування, якому глава парламенту доручив підготувати юридичні висновки щодо права оприлюднити закон. Тим більше суддя Мукачівського міськрайонного суду заборонив закон оприлюднювати. (Коментарі цього рішення читайте у вчорашньому номері «Голосу України».) І його рішення поки що ніким не скасовано.

А тим часом наростає напруження у Києві. Дії столичного керівника міста Леоніда Черновецького викликали нарікання не тільки опозиційно налаштованих депутатів Київради, а й жителів міста. Підвищення тарифів у 3,4 разу значно спустошили гаманці багатьох киян. Відтак учора відбулося засідання ініціативної групи мешканців столиці, яка планує розпочати збір підписів стосовно місцевого референдуму, на якому і вирішити долю міського голови.

Водночас увага багатьох політиків прикута до Конституційного Суду, який почав розгляд справи щодо тлумачення закону «Про статус народного депутата України» та Регламенту парламенту на відповідність Основному Закону країни. Йдеться про право народного обранця вільно виходити з фракції, не входити до жодної та право за особистою заявою входити до коаліції чи опозиції. Вердикт буде оприлюднено в лютому. Однак, здається, у душах деяких народних депутатів з’явився неспокій.

Власне, схоже, нинішній рік буде багатим на політичні події і на сюрпризи.