На початку березня заплановано наступний візит співдоповідачів Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи, під час якого передбачено відвідати Київ і Донецьк. Про це повідомили співдоповідачі Моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северинсен і Ренате Вольвенд під час зустрічі з постійною делегацією Верховної Ради України у ПАРЄ.

Х. Северинсен зауважила, що проект рекомендацій ПАРЄ після його концептуального обговорення на профільному комітеті ПАРЄ буде представлено для ознайомлення членам української делегації. І не виключено, що українське питання буде винесено на розгляд вересневої сесії ПАРЄ.

Члени української парламентської делегації у ПАРЄ запропонували у рамках візиту доповідачів до України передбачити зустріч із Президентом України Віктором Ющенком, Головою Верховної Ради України Олександром Морозом, народними депутатами — членами комітетів Верховної Ради з питань свободи слова, прав людини та національних меншин, представниками неурядових організацій.

А у форматі неформального спілкування члени постійної делегації українського парламенту в ПАРЄ обговорили з колегами з країн-членів ГУАМ роль і місце цієї міжнародної організації на політичній карті Європи. Зокрема, керівник постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ Віталій Шибко висловив переконання, що для всіх чотирьох країн, котрі входять у це об’єднання, у рамках роботи ПАРЕ є «багато спільних питань для обговорення і спільних інтересів».

Свої пропозиції внесла українська парламентська делегація і до ухвалених на сесії ПАРЄ Рекомендацій щодо сільського господарства, нелегального працевлаштування в Європі та становища нелегальних мігрантів у тимчасових агентствах працевлаштування. Віталій Шибко запропонував удосконалити законодавчу базу стосовно соціального захисту сільськогосподарських найманих працівників і їх взаємин з працедавцями. Він наголосив на важливості того, щоб усі країни-члени Ради Європи підписали і ратифікували Конвенцію про працівників-мігрантів. Адже наразі є приклади невиконання двосторонніх угод між Україною і деякими іншими країнами про взаємне працевлаштування. Наступного року планується провести в Україні міжнародну конференцію з питань міграції.