Футбол. Ізраїль. ІІ міжнародний турнір «Кубок Першого каналу». 25 січня.

«Хапоель» (Тель-Авів) — ЦСКА (Москва). 1:4. Голи: Жо, 3, Туама, 33, Вагнер Лав, 41, Красич, 45, Олич, 56 (п).

«Хапоель»: Елімелех (Бен Шанан, 79), Бондарв, Антебі (Перец, 67), Паес (Бітон, 46), Доані, Дегу (де Бруно, 46), Абуксіс (Абутбуль, 22), Бадір, Туама (Огбона, 46), Барда, Нієра (Вермут, 10). Тренер — Іцхак Шум.

ЦСКА: Акінфєєв (Габулов), Ігнашевич, В. Березуцький, О. Березуцький, Алдонін (Шемберас, 46), Рахімич (Рамон, 46), Дуду, Красич, Жирков (Григор’єв, 65), Вагнер Лав (Таранов, 60), Жо (Олич, 46). Тренер — Валерій Газзаєв.

От і слухай тепер тих, хто стверджує, що міжнародні турніри, мовляв, не здатні особливо розбурхати вболівальників. Насправді все зовсім інакше. Прихильників «Хапоеля», котрий іде на другому місці в чемпіонаті Ізраїлю, не на жарт розлютила велика поразка їхніх улюбленців від московських армійців.

Скажений натовп атакував клубний автобус, припаркований біля стадіону. Футбольний люд, перебуваючи у надзбудженому стані, трохи пом’яв водія і був готовий до масштабніших дій. А Іцхак Шум, котрий збирався було вмовити фанів розійтися, мав дякувати долі, адже відбувся легким переляком. Отримавши свою порцію гарячих висловів, він змушений був тікати до свого автомобіля, щоб цілим залишити місце скандалу.

Щоправда, за інших обставин він зміг би пояснити причини поразки. Зокрема, нагадав би, що футболіст ЦСКА здоровенний лобуряка, босняк Елвір Рахімич вибив із гри провідних виконавців «Хапоеля» — чилійського нападника Мануеля Нієра, котрого нещодавно придбали, та досвідченого півоборонця Йосипа Абуксіса. Та які там пояснення, коли треба було тікати.

До справжнього хуліганства справа, слава Богу, не дійшла. Щоб утримати ситуацію під контролем, вистачило кілька поліцейських. Щоправда, в разі потреби їхні ряди збільшилися б на необхідну кількість. Але збуджені і ображені люди ще довго не розходилися, незважаючи на те, що була вже пізня година.

А от Валерія Газзаєва по закінченні прес-конференції проводжали оплесками. Його команда, котра дуже нагадувала викоханого і ситого кота, який бавиться з мишею, вражаюче переважала суперника.

І з голом армійці не забарилися. Вже на старті Жирков, Вагнер Лав і Жо розіграли блискучу комбінацію, в результаті якої завезли м’яча у ворота господарів. Навіть пропустивши у відповідь, не знітилися. І надалі діяли швидко, впевнено, технічно і з неабиякою легкістю. Та й забивали ефектно.

Коли рахунок став 3:1 на користь москвичів, футбол, власне закінчився. Після перерви Олич, що вийшов на заміну, реалізував пенальті, призначений за порушення правил проти Вагнера Лава. Надалі тренери заходилися міняти гравців пачками. І у футболістів, і у вболівальників інтерес до матчу зник.

Того дня з іспанської Марбельї до Ізраїлю прилетів донецький «Шахтар», де завтра в ранзі переможця вступить у боротьбу за «Кубок Першого каналу». В Хайфі чемпіон України поміряється силами саме з ЦСКА. Тому перед матчем армійців з «Хапоелем» на трибуні в ложі почесних гостей у супроводі генерального секретаря клубу Олександра Черкасова і начальника прес-служби «Шахтаря» Руслана Мармазова з’явився Мірча Луческу. Протягом першого тайму він уважно спостерігав за грою, щось нотував. А після свистка на перерву залишив стадіон. Йому, либонь, вистачило саме стільки часу, щоб у всьому розібратися.

А от Руслан Мармазов поділився останньою інформацією з клубу. До Тель-Авіва команда прибула в неповному складі: В’ячеслав Свідерський, Флавіус Стойкан і Сергій Ткаченко рейсом Малага—Мадрид—Київ—Донецьк повернулися додому, щоб підлікувати хронічні травми. Протягом останніх днів на іспанському зборі «гірники» не лише тренувалися, а й провели два контрольні матчі. Зіграли з місцевою «Малагою» — 1:1. У донеччан забив Агахова, в суперника пенальті реалізував Ідальго. Нічиєю завершилося і протистояння з пітерським «Зенітом» — 2:2. «Шахтар» вів перед —2:0 (Тимощук, 8, Елано, 12), а потім забили зенітівці — Денисов (75) і Погребняк (88).

Протистояння «Шахтаря» і ЦСКА, як уже згадувалося, відбудеться завтра. А сьогодні на всіх нас чекає завжди інтригуюча подія — поєдинок «Динамо» (Київ)—«Спартак» (Москва).