Почуття своєрідного братерства між народними депутатами всіх скликань має зберігатися завжди. Парламентарії мають допомагати один одному, коли в цьому виникає потреба. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, виступаючи вчора на річних зборах Асоціації народних депутатів України. «Наші політичні розбіжності мають менше значення, ніж людські стосунки і взаємоповага», — переконаний він. «Давайте жити дружно!» — закликав глава парламенту і висловив сподівання, що керівництво асоціації забезпечуватиме згуртування народних обранців і продовжуватиме найкращі депутатські традиції взаємин та започатковуватиме нові.

На початку засідання парламентарії різних скликань вшанували хвилиною мовчання пам’ять своїх колег, які відійшли у вічність, а потім обговорили свої організаційні проблеми та повторно обрали Володимира Крижанівського президентом Асоціації народних депутатів України.

У вступному слові Голова Верховної Ради висловив свою точку зору на останні події, які відбуваються в країні. «Тривалий час йде серйозна і напружена боротьба за політичну реформу, за зміну системи влади. За встановлення балансу можливостей, функцій повноважень і відповідальності гілок влади, —зазначив він і додав: — У будь-якій країні такі процеси відбуваються складно. І ми не виняток». Все те, що розпочато шість років тому, переконаний Олександр Мороз, має бути реалізовано, аби Україна справді наблизилася до Європи і не поверталася до авторитаризму. «Сьогодні всі політики переконалися, що повороту назад не буде, — зазначив Голова Верховної Ради. — Уже вщухають розмови про розпуск парламенту. Однак тривають дискусії». Наприклад, навколо закону про Кабінет Міністрів.

«Сьогодні має бути завершена процедура», — зазначив Олександр Мороз, маючи на увазі процедуру оприлюднення закону про Кабмін. Президент України, на його переконання, має підписати закон і внести пропозиції. Шість із восьми запропонованих Президентом пропозицій до закону про Кабінет Міністрів Верховна Рада в лютому може врахувати. Дві — залишаються спірними. Зокрема, йдеться про процедуру призначення заступників міністрів та процедуру контрасигнації. «Привноситься абсолютно непотрібна дискусія у суспільство, хоча насправді йде боротьба за владу. А треба рухатися далі — передати владу на місця. Йдеться про підвищення ролі і статусу органів місцевого самоврядування», — підкреслив глава парламенту. На його переконання, і Верховна Рада, і Кабінет Міністрів, і Президент мають спрацювати дружно, вирішуючи важливі для суспільства питання.

Поки що рішення про оприлюднення закону про Кабінет Міністрів не приймалося, зазначив в інтерв’ю журналістам Олександр Мороз і додав, що під час телефонної розмови з Президентом та за можливої зустрічі намагатиметься переконати главу держави підписати цей закон. А ось закон про Президента, припустив Голова Верховної Ради, може бути розглянутий на першій погоджувальній раді третьої сесії парламенту.

На знімку: Голова Верховної Ради України Олександр Мороз і президент Асоціації народних депутатів України Володимир Крижанівський.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.