Пенсіонерка Валентина Іванівна подала заяву на одержання житлової субсидії в ЖЕК за місцем проживання. Чула про спрощену процедуру оформлення документів, але на всякий випадок, крім квитанцій про сплату за півроку, паспорта, захопила із собою трудову книжку, ідентифікаційний код, форму № 2 про прописку і пенсійне посвідчення. Каже, все знадобилося. Жінка написала заяву. Оскільки особовий рахунок оформлено на дочку, їй сказали, що прийде комісія, щоб перевірити вірогідність інформації пенсіонерки про доходи. Валентина Іванівна вважає, що чекати доведеться довго. А поки що, отримавши квитанцію на оплату однокімнатної квартири в 113 гривень (з урахуванням 25-відсоткової пільги для «дітей війни»), відклала її разом із грошима до лютого. Сподівається, що тарифи таки знизять і не хоче переплачувати наперед...

У відділах субсидій тепер справді вимагають лише довідку про доходи родини за півроку і квитанції про сплату житлово-комунальних послуг. Здобувачу субсидії потрібно заповнити заяву і декларацію про матеріальний стан. Але ці дані перевірятимуть, каже директор департаменту державного соцзахисту населення Міністерства праці і соціальної політики Віталій Мущинін.

— Це роблять у спірних випадках. А раптом заявник працює на декількох роботах, а інформацію про доходи подає лише з однієї. Звертаємося у податкову для перевірки інформації, — пояснює директор департаменту соціального захисту. — У БТІ перевіряють, чи немає у претендента на субсидію іншої житлоплощі. У ДАІ — довідуються про наявність автомобілів. Якщо у власності одна машина, незалежно від марки і року випуску, власник має право на субсидію. Якщо дві — ні.

За словами Віталія Мущиніна, соціальних інспекторів не вистачає. Здебільшого вони перевіряють дані про доходи. До всіх не прийдуть, лише до того, до кого є питання і виникають нестандартні ситуації. Наприклад, занадто велика площа. За нормою на людину належить 21 кв. м плюс 10 — на родину. Але на 1-кімнатні квартири, незалежно від площі, ця норма не поширюється. Ще одна причина для нагляду — купівля квартири протягом року чи відкриття кредиту. Виходить, у родини були гроші, а тут подають на субсидію. Але навіть у цьому разі комісії в більшості випадків не відмовляють. Щоб дати можливість населенню пережити шок від підвищення тарифів, — пояснив співрозмовник.

Як розвиватиметься ситуація з тарифами далі? Платити чи зачекати?

— Поступки вже почалися, — коментує експерт Олексій Голобуцький з Агентства моделювання ситуацій. — Сьогодні представники БЮТ у Київраді вважають, що підвищення тарифів у 1,5 разу — це вже нормально. Київська влада веде мову про 2,4 разу. Боротьба йде за долю відсотка. Частково Черновецький домігся свого. Ціни на комунальний сервіс все одно зростатимуть. Питання — хто за це відповідатиме? І це вже не економічне питання, а політичне. Прихильники і супротивники підвищення борються за симпатії електорату. Промах столичної влади в бажанні зробити все нахрапом. Не було жодної пропагандистської роботи. Цю роботу вела опозиція, давлячи на популізм. А це подобалося народу. Ситуація з тарифами — реальний трамплін для проведення референдуму з відставки міського голови.