У вівторок російські чорноморці не допустили українських судових виконавців на радіонавігаційну станцію системи «МАРС-75» у Генічеську. За рішенням Господарського суду Херсонської області визнано, що цей об’єкт гідрографічна служба ЧФ утримує незаконно, і головний обласний судовиконавець Ігор Маникін прибув для примусового вилучення прихопленого «запасливими» орендарями. Однак йому не вдалося, як пишуть російські ЗМІ, «проникнути» до станції, що «належить Чорноморському флоту». Начальник юридичної служби флоту роз’яснив, що «дані виконавчі дії суперечать базовим угодам з Чорноморського флоту і не можуть бути здійснені».

Така відповідь, можливо, й переконала виконавців, але люди, обізнаніші в тонкощах міждержавних угод 1997 року, засумнівалися у фаховості головного юриста флоту чи, принаймні, в його правдивості. Бо додаткової угоди до згаданих ним базових за десять років так і не з’явилося, а саме в ній мали виписати параметри оренди засобів навігаційно-гідрографічного забезпечення. І якщо двостороння комісія майнові суперечки вирішуватиме такими темпами, як досі, а Росія і далі тягнутиме з інвентаризацією, то можна встигнути злітати і повернутися з Марса — якраз до «вирішення питання» з його «тезкою» у Генічеську.

Однак у секретаріаті Президента не переймаються черговим «маячним» інцидентом, бо оцінюють його як «неприємну шорсткість» усього-на-всього. Як вважає заступник глави СП Олександр Чалий, «навіть якщо виникають шорсткості в тих чи тих моментах, ми намагаємося дивитися на будь-яку проблему ширше і вирішити її». З вирішенням — сумнівно, а от з поглядом точно. На проблему можна дивитися так широко, що взагалі її не помітити.

Р.S. МЗС поширило заяву, в котрій наголошує, що рішення суду є обов’язковим для виконання на всій території України.