Ленінський місцевий суд Кіровограда відмовився задовольнити позов екс-кандидата на посаду міського голови Володимира Пузакова про скасування постанови територіальної виборчої комісії про визнання виборів міського голови недійсними та призначення нових виборів на 11 лютого нинішнього року.

Історія повторюється і, можливо, як казав класик, у вигляді фарсу. Бо таке само рішення Ленінський місцевий суд уже приймав у грудні минулого року. Тоді Володимир Пузаков оскаржив його в апеляційному суді. Останній скасував постанову нижчої судової інстанції і своїм рішенням фактично зобовязав міську ТВК визнати Володимира Пузакова обраним міським головою Кіровограда. От тільки члени ТВК відмовилися це зробити й 4 січня прийняли нову постанову із старим формулюванням: вибори 26 листопада вважати недійсними, через масові порушення, які істотно вплинули на волевиявлення громадян.

Тож ображений кандидат мусив піти по другому колу, і вірогідне нове оскарження в апеляційному суді. Якщо той прийме аналогічне минулому рішення, історія може повторюватися безкінечно.

До речі, у звязку із судовою тяганиною виникло ще кілька казусів, які можуть зірвати повторні вибори. Так, напередодні останнього рішення Ленінського місцевого суду заступник міського голови Кіровограда Павло Топчій зачитав журналістам листа від секретаря міськради Валерія Мішериченка, в якому йшлося про те, що міськрада відмовляється фінансувати повторні вибори із бюджету міста. Одна з причин те, що суди ще не розглянули позови Володимира Пузакова.

Протизаконним вважає рішення про призначення повторних виборів на 11 лютого і прокурор області Олександр Гардецький. Однак його мотивація дещо відрізняється від попередньої. За його словами, рішення апеляційного суду оскарженню не підлягає. І якщо територіальна виборча комісія, рішення якої суд визнав недійсним, прийняла нову постанову про призначення повторних виборів, двомісячний відлік треба починати з моменту її прийняття, отже з 4 січня 2007 року, а не з 26 листопада 2006 року.

Виходить, коли й зараз апеляційний суд скасує рішення Ленінського місцевого суду, а ТВК прийме нову постанову про призначення перевиборів, їх термін доведеться знову відсувати на два місяці. Тому, не виключено, що за допомогою судів перевибори міського голови Кіровограда можуть збігтися з черговими виборами, тільки вже наступними.

Кіровоград.