Футбол. Головним спонсором «Кубка Першого каналу», котрий учора стартував в ізраїльському місті Хайфа, є російський фонд «Національна академія футболу». Опікунську раду його очолює Роман Абрамович. Бюджет турніру — близько восьми мільйонів доларів. Утім, організатори стверджують, що вже вдалося частково компенсувати витрати за рахунок інтересу до турніру з боку рекламодавців.

Як і торік, безпосередньо на призові піде два мільйони. Половина суми дістанеться переможцеві, 500 тисяч — фіналістові. По 150 тисяч одержать команди, що фінішували у групах на другому місці, по 100 — ті колективи, котрі опинилися на третій позиції. Половину отриманих грошей клуби зобов’язані перерахувати на розвиток дитячо-юнацького футболу у своїх країнах.

Про це журналістам нагадали під час прес-конференції, котра відбулася позавчора в Тель-Авіві. Слід сказати, що велика команда представників ЗМІ так і не дочекалася чотирьох головних осіб із шести клубів-учасників змагань.

Із президентів і тренерів українських та російських клубів прибув лише наставник московського «Спартака», син легендарного Григорія Федотова і зять не менш знаменитого Костянтина Бєскова — Володимир Федотов (на знімку). За таких обставин, відповівши на кілька запитань, він скористався першою-ліпшою нагодою і залишив зал, що розмістився на березі моря.

Не було на зустрічі також Романа Абрамовича. Тому на запитання про організацію відповідав директор «Кубка Першого каналу» знайомий вже вам москвич, колишній авторитетний арбітр Олексій Спірін.

Від нього дізналися, що турнір «Кубка Першого каналу» викликає певні ревнощі у високих колах російського футболу. Адже змагання «Кубка Співдружності країн СНД і Балтії», які в ці дні тривають у Москві, давно вже втратили популярність. От і лунають дивні заяви, зокрема, з вуст президента Російського футбольного союзу Віталія Мутка: «Нема чого грати в Ізраїлі, проведемо турнір «Першого каналу» в Сочі...»

Присутнім повідомили, що урочисте відкриття турніру перенесено з Хайфи, де вчора грали місцевий клуб «Маккабі» і київське «Динамо», до Тель-Авіва, де на день пізніше зустрінуться ще один місцевий клуб «Хапоель» і ЦСКА.

Спірін розповів і про те, що цього разу одинадцять країн вестимуть телетрансляції з Тель-Авіва та Хайфи. А ще сказав, що перемовини про участь у наступному турнірі можливі не тільки з клубами Німеччини, а й з командами з Південної Америки.

Фото автора.