Парламентська асамблея Ради Європи, у роботі якої бере участь Постійна делегація Верховної Ради України, 23 січня ухвалила Резолюцію та Рекомендацію щодо застосування правових та інших інструментів, корисних для боротьби з насиллям щодо дітей та іншими формами дитячої експлуатації й зловживань, повідомляє прес-служба Верховної Ради України.

«Будувати Європу для дітей і разом із дітьми» — програму з такою назвою започатковано Радою Європи у квітні 2005 року. На цьому наголошували доповідачі асамблеї під час обговорення проблематики захисту дітей від усіх видів насильства, експлуатації та зловживання, що використовуються проти них. Керівник Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Віталій Шибко, виступаючи від імені групи соціалістів ПАРЄ перед учасниками форуму, розповів про правові інструменти захисту прав дітей в Україні. Він зазначив, що в Україні затверджено Державну програму подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006—2010 роки. При цьому В. Шибко наголосив на ролі Ради Європи у системному підході до розв’язання проблем захисту прав дітей. Така робота, підкреслив керівник Постійної делегації українського парламенту, «виконується саме Радою Європи на основі своїх можливостей і досвіду у царині захисту прав людини, і, зокрема, прав дитини». В. Шибко висловив підтримку «основним тезам тексту резолюції та рекомендації», де йдеться про проект конвенції Ради Європи про захист дитини від сексуальної експлуатації, який почав розглядатися. Керівник Постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ висловив упевненість у тому, що «підготовка й схвалення цього документа дасть можливість застосувати загальноєвропейські підходи до цього явища, до врегулювання проблем і ведення більш ефективної боротьби проти насилля, торгівлі дітьми та дитячої проституції, торгівлі дитячими органами і дитячою порнографією». На думку українського політика, це сприятиме співробітництву між державами—членами Ради Європи в цій сфері. В. Шибко закликав членів ПАРЄ робити все можливе для схвалення конвенції, яка запроваджуватиме політику захисту прав дитини. На його переконання, норми українського законодавства також можуть бути застосовані на європейському рівні. «Закон про захист прав дитини є одним із пріоритетних», — підкреслив український політик. В. Шибко висловив підтримку ухваленню програм Ради Європи, спрямованих на захист прав дитини, а також на захист дітей від насильства в дусі будівництва Європи в ім`я дітей. Тоді, зазначив український політик, «ми зможемо створити Європу для дітей і для себе». Коментуючи важливість теми захисту прав дитини, член Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ, член Комітету з питань рівних можливостей жінок і чоловіків і Комітету з питань міграції, біженців і народонаселення ПАРЄ Олена Бондаренко зазначила, що проблема захисту дітей від насильства є надзвичайно важливою й актуальною сьогодні й у світі, і в Європі. Вона навела дані, відповідно до яких у світі щорічно більш ніж 150 мільйонів дівчаток і понад 70 мільйонів хлопчиків піддаються різним видам насильства. Найактуальнішим, вважає О. Бондаренко, є те, що діти — «це найвразливіша частина суспільства щодо насильства у правовому й соціальному відношеннях».

Програма, яка започаткована у квітні 2005 року Радою Європи, покликана посилити співпрацю між країнами—членами Ради Європи у напрямі забезпечення необхідних правових механізмів захисту дітей.