Ситуацію навколо закону про Кабінет Міністрів обговорювали вчора урядовці

Пропозиції глави держави до закону про Кабінет Міністрів можуть бути враховані. Але як поправки до вже ухваленого закону. Про це заявив Прем’єр-міністр Віктор Янукович на вчорашньому засіданні уряду.

Він повідомив, що напередодні обговорив ці питання з Головою Верховної Ради Олександром Морозом і Президентом Віктором Ющенком. «Ми вважаємо, що знайдемо в цьому процесі відповіді на ті питання, які викликають суперечності», — так прокоментував результати цих бесід глава уряду. «Безперечно, — додав він, — ми мусимо пам’ятати, що головне завдання — це ефективність, яка є головною метою вдосконалення системи державної влади». Закон про Кабінет Міністрів, за його словами, не тільки розподіляє повноваження, а й відповідальність.

Газ і корупція. Прем’єр стурбований і низьким рівнем оплати за газ у великих промислових регіонах. Паливно-енергетичний блок уряду, за дорученням Віктора Януковича, розгляне питання оплати за споживання газу і підготує до кінця тижня відповідні пропозиції. «Рівень оплати за житлово-комунальні послуги набагато кращий. Люди платять, а чиновники шукають можливість, як ці кошти притримати», — заявив Віктор Янукович і попросив до розгляду питання про рівень оплати за споживання газу підключити правоохоронні органи. «Тут без корупції не обійшлося, — припустив Прем’єр-міністр. — Деякі житлово-комунальні господарства взято в оренду. Постає запитання: на яких умовах?».

Тарифи і майно. Уряд, як повідомив після засідання міністр економіки Володимир Макуха, має намір створити спеціальну комісію з регулювання тарифів на послуги житлово-комунального господарства. Крім того, Кабінет Міністрів утворить комісію з питань повернення майна релігійним організаціям. Головою комісії призначено віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника.

Прогноз. Віктор Янукович спрогнозував зростання цього року валового внутрішнього продукту на рівні не менше семи, а зарплати — 20 відсотків. Проте для отримання таких показників, на його переконання, треба уважно стежити за всіма напрямами у всіх секторах економіки. Зокрема, нині погодні умови спонукають працівників АПК приймати термінові та неординарні заходи для того, щоб зберегти врожай та отримати необхідні обсяги сільськогосподарської продукції. «Треба зробити все для зберігання озимини та провести якісну підготовку до весняно-польових робіт», — підкреслив Віктор Янукович.

На знімку: міністр юстиції України Олександр Лавринович і віце-прем’єр-міністр України з питань ПЕК Андрій Клюєв перед початком засідання уряду.

Фото Володимира РЕПІКА (Укрінформ).