У щільному графіку вчорашньої робочої поїздки в Одеську область Голови Верховної Ради Олександра Мороза на одному з перших місць була зустріч із главами районних і міських рад області, депутатами різних рівнів, главами районних державних адміністрацій. Люди чекали відвертої і чесної розмови з главою українського парламенту. І така розмова відбулася.

— Політична реформа буде завершена, — сказав Олександр Мороз. — Іншого шляху в України просто немає. Суть політичної реформи — це одержання інструмента для керівництва життям територіальних громад. Противники реформи лякають, що її проведення приведе до дисбалансу гілок влади. Цього не станеться ніколи. Подивіться, як працює Верховна Рада. Усі рішення приймаються більш як 300 голосами. Я не пам’ятаю взагалі таких результатів. Стабільність у владі сьогодні є, і вона буде.

Нині, коли ми говоримо про шлях у Європу, наголосив Олександр Мороз, ми повинні взяти на озброєння її досвід децентралізації влади.

— У мене відбулася розмова з Президентом відразу після його повернення з лікування, — продовжував Олександр Мороз. — Я ще раз наголосив, що він має підписати закон про Кабінет Міністрів. 94-та стаття Конституції надає право зробити це мені, але навіщо вводити традицію.

Олександр Мороз повідомив, що запропонував главі держави підписати Закон «Про Кабінет Міністрів» і потім внести свої пропозиції по його тексту. «Шість із восьми зауважень Президента Верховна Рада підтримає, — прогнозував глава парламенту. — Очевидно, буде взято тайм-аут до лютого, і потім на сесії депутати знову повернуться до цього закону».

Висловив свою думку Олександр Мороз і з приводу створеної Указом Президента України конституційної комісії:

— Президент має право створювати комісії. Але прийняття Конституції, внесення в неї змін — це функція парламенту.

Коментуючи положення проекту закону про імперативний мандат, Голова Верховної Ради зазначив: якщо він буде прийнятий, та його дія почнеться з моменту обнародування. Закон зворотної сили не має. «Суспільство не повинно перекладати на себе відповідальність політичних партій», — заявив Олександр Мороз.

Анатолій Іванов, котовський міський голова, від імені своїх колег розповів про проблеми, що стоять перед невеликими містами. Проблеми відомі — жахливий стан житлово-комунального господарства, надмірна зацентралізованість влади, неврегульованість земельних правовідносин. До всіх цих проблем додалася ще одна — майно військових містечок, яке після виходу з них частин і підрозділів грабують мародери.

Голова Фонду держмайна України Валентина Семенюк, котра також перебувала з робочою поїздкою в Одеській області, завірила, що долею військових містечок опікуватиметься очолюване нею відомство і у роботі з їх подальшого використання братимуть участь також представники місцевих територіальних громад.

Олександр Мороз вручив Почесні грамоти Верховної Ради України, а також взяв участь у відкритті адміністративного приміщення територіального управління Рахункової палати України в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях.

Теплі зустрічі відбулися в Голови Верховної Ради й в Іллічівську. Міський голова Іллічівська Валерій Хмельнюк, обраний на свою посаду вже вчетверте, розповів Олександру Морозу про завод з виробництва пресервів і рибної кулінарії, що відкрився цього дня.

Олександру Морозу довелося відповісти на багато запитань одеситів, які розмовляли з ним під час його робочої поїздки в регіон. Лейтмотив відповідей Олександра Мороза був один: ефективність влади — в її результативності. А остання залежить від злагодженої роботи всіх гілок влади.

Одеська область.

На знімку: Відкриття адміністративного приміщення територіального управління Рахункової палати України в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.