Учора у швейцарському місті Давосі відкрився Всесвітній економічний форум. Україну на ньому представляють Прем’єр-міністр України Віктор Янукович і перший заступник глави секретаріату, представник Президента в Кабінеті Міністрів Арсеній Яценюк.

Учасники щорічного форуму обговорять проблеми політичного й економічного розвитку. Конференція триватиме з 24 до 28 січня, на неї приїхали 2,4 тисячі делегатів.

Аналітики вважають, що учасники форуму приділять особливу увагу російській проблематиці, оскільки країна відіграє ключову роль у гарантуванні енергетичної безпеки Європи. Крім того, делегати розглядатимуть сценарій енергетичної кризи, який може бути ініційований терористичною атакою у Молуккській протоці. Висадження в повітря у протоці кількох танкерів з нафтою спричинить закриття цього маршруту, після чого ціни на нафту підскочать до 150 доларів за барель. У зв’язку з проведенням форуму і можливими виступами антиглобалістів влада міста посилила охорону об’єктів, у яких проводяться основні засідання.