До російської воєнної стратегії повертається лексика ядерного протистояння СРСР і США часів холодної війни. Росія активно проводить «бойове патрулювання» атомними підводними човнами й «бойове чергування» стратегічною авіацією у багатьох районах світу, заявив міністр оборони Сергій Шойгу.

Днями на селекторній нараді з підлеглими він хвалився, що російські «стратегічні ракетоносці в повітрі дозаправлялися і відпрацьовували навчально-бойові завдання над Баренцевим і Норвезьким морями, над північно-східною частиною Атлантики». Мало того, міністр заявив, що «надалі плануємо освоювати нові райони бойового патрулювання з урахуванням міжнародного співробітництва з нашими союзниками в інших регіонах світу». «Інші регіони світу» — це райони польотів стратегічних бомбардувальників в «акваторії Мексиканської затоки», тобто біля берегів США. Останній раз літаки дальньої авіації з підвішеними ядерними бомбами літали в ці райони ще за часів СРСР, з 1983 по 1985 роки. Звісно, в США назустріч бомбардувальникам з ядерними крилатими ракетами, що наближаються, випустять свою авіацію, і будь-яка помилка пілотів може призвести до глобальної ядерної війни.
Але заступник міністра оборони РФ Анатолій Антонов заявив, що «...у всьому винний Вашингтон. Як свою ціль Пентагон вибрав Росію». На його думку, «система міжнародної безпеки сьогодні підірвана діями США і їх союзниками, і відновити її без взаємної довіри неможливо». Розмови на ядерні теми російського військово-політичного керівництва експерти називають злочинними й провокаційними. Інакше кажучи, Росія повертає в міждержавні відносини давно забуті слова про балансування на межі ядерної війни.
Москва.