У Рівному відзначили День пам’яті відомого повстанського художника-графіка Ніла Хасевича, якого було вбито енкаведистами 4 березня 1952 року біля села Сухівці, що на Рівненщині.

Ніла Хасевича знають як активного політичного діяча та художника, який працював у галузі книжкової та документальної графіки, видав друком альбом «Екслібриси Ніла Хасевича». Під час формування загонів УПА, попри своє каліцтво (втратив ногу), долучився до підпільної роботи, працював у редакції газети «Волинь у боротьбі». Ілюстрував майже всі підпільні видання на Волині та Поліссі. Зокрема, сатиричні видання УПА «Хрін» та «Український перець». Його вважають творцем візуального образу УПА. У повоєнний час повстанцеві, який перебував у підпіллі, пропонували здатися, але він був незрадним і непідкупним.
У рамках вшанування пам’яті повстанського художника-графіка було покладання квітів до пам’ятного знака-погруддя Ніла Хасевича у Рівному. А в селі Сухівці Рівненського району біля пам’ятного хреста, що височіє на місці загибелі Ніла Хасевича, духовенство відслужило заупокійну літію (на знімку).
Рівненська область.

 


Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.