Микола ЛАВРИК, голова Чернігівської облдержадміністрації:

Здавалося б, я повинен обстоювати збереження інституцій виконавчої влади у нинішньому режимі, тобто з тими функціями і повноваженнями, які є у голови облдержадміністрації, керівників райдержадміністрацій. Проте, вважаючи себе прагматичною людиною, яка дивиться у завтрашній день, вбачаю у прийнятті цього закону передусім надання додаткових прав, можливостей у розвитку територій через систему самоврядування.

Річ у тім, що в такому стані, в якому перебуваємо під час вступу в дію нових положень Конституції, регіони, вся держава довго не можуть бути. Адже на найвищому рівні конституційні зміни практично вже відбулися. А на рівні місцевому взагалі залишилося все по-старому. Кандидати у депутати ішли на вибори з бажанням мати більше повноважень. Вибори 2006 року пройшли саме під цими гаслами. Отже, якщо й надалі все залишати без змін, неминуча колізія, якої, на мою думку, все-таки треба уникнути розумними компромісами і виробленням законодавцями чіткого правового поля.

Будь-яка держава, котра вважає себе демократичною, насамперед починає з надання громадам можливості саморозвитку, самозабезпечення. Тому з прийняттям закону про формування місцевих виконавчих органів влади органами місцевого самоврядування позитивом стане реальне визначення пріоритетів кожної громади чи то села, чи то області.

У цьому звязку потрібно не забувати про інтереси людей. При цьому хочу наголосити на важливості прийняття Верховною Радою одночасно або навіть наперед закону про зміну принципів складання бюджету. На моє глибоке переконання, його мають формувати знизу до верху. Громаді слід мати чималі ресурсні можливості для організації самодостатнього розвитку. Інакше нові зміни все залишать на папері, і нічого доброго з цього не буде.

Надання громадам прав без фінансових важелів впливу на забезпечення розвитку території призведе до ще більшого розбалансування системи виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Отже, без синхронного прийняття відповідних законів із забезпечення належного рівня фінансування територій ліквідація райдержадміністрацій фактично нічим не змінить ситуації на місцях.

Мене не лякає прийняття нового закону. Я знайомився з його проектом і знаю, що облдержадміністрації в ньому дещо змінять свої повноваження матимуть більше наглядових функцій. Зате сподіваюся, місцеве самоврядування отримає справжній імпульс для саморозвитку, самовдосконалення.

Записав Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.