Вадим ГРИЩУК, голова Ковельської райдержадміністрації (Волинська область):

Переконаний: у районі не повинні утримуватись апарати райдержадміністрації і районної ради. Адже це не тільки лягає важким тягарем на місцевих платників податків, а й породжує різні конфлікти. Прикро, але є такі приклади і в нас на Волині. Район повинен мати одного керівника, який обєднав би виконавську і представницьку гілки влади.

Вважаю, що перед тим, як здійснювати таке серйозне реформування органів місцевого самоврядування, необхідно передусім змінити систему формування бюджетів місцевого рівня. Якщо проаналізувати бюджет нашого Ковельського району, то з необхідних 60 млн. 242 тис. гривень власні надходження становлять усього 6 млн. 586 тис. Тобто наш район на 87,5 відсотка дотаційний. Хіба можна за таких умов здійснювати самодостатнє місцеве самоврядування? Із тридцяти селищних і сільських рад лише в Дубівській сільській раді бюджет бездотаційний. Утім, Ковельський район виробив торік промислової продукції на 173 млн. гривень (без міста Ковеля), сільськогосподарської на 29,2 млн. Здавалося б, що за таких умов район, населення якого лише трохи перевищує 40 тисяч, мав би бути самодостатнім.

Минулого року мав змогу познайомитися з організацією місцевого самоврядування в Польщі. Там кожна гілка влади має свої повноваження. Бюджетні кошти в Польщі витрачають точно за призначенням. Ніякій гміні там, наприклад, не спаде на думку доглядати за загальнодержавною дорогою. У нас ви можете часто побачити дітей, які понад міжнародною трасою білять дерева або прибирають сміття. Нам там казали, що ваше самоврядування закінчилося там, де і почалося, бо у вас немає коштів. Не можна вважати нормальною ту ситуацію, коли території перебувають на ручному управлінні, яке здійснюється з Києва.

Прикро, але сьогоднішня система оподаткування не зацікавлює сільських голів у зниженні рівня дотаційності. Вони добре знають, що захищені статті (оплата праці, охорона здоровя, освіта, енергоносії) будуть дотовані державою. Прикро, але деколи доводиться їхати в ту чи ту сільську раду, змушувати сільського голову ходити на роботу. На жаль, місцеві громади ще мало питають із своїх лідерів про виконання делегованих їм повноважень. Бажано було б спростити і механізм відкликання голів сільських рад, що сьогодні залишається дуже складним. Це підвищило б їх відповідальність перед громадою.