Група депутатів Верховної Ради Віталій Шибко, Олег Радковський, Леонід Кожара, Лев Бірюк здійснили робочу поїздку до Одеської області, де ознайомилася з діяльністю місії Європейського союзу з надання прикордонної допомоги Молдові та Україні.

Місія Європейського союзу розпочала роботу в Україні та Республіці Молдова 30 листопада 2005 року. Це консультативний і технічний орган, робота якого розрахована на два роки. В ній беруть участь волонтери з 16 країн Європи, котрі здійснюють моніторинг україно-молдовського держкордону на його придністровському сегменті. Центральна штаб-квартира місії ЄС розташована в Одесі. За даними Держприкордонслужби України, довжина кордону з Молдовою становить 1 222 кілометри, з них 790 кілометрів пролягає територією Одеської області.

Народні депутати відвідали польовий офіс місії ЄС у селі Кучургани Одеської області й зустрілися з главою місії ЄС бригадним генералом Ференцем Банфі (Угорщина), спеціальним представником ЄС для Республіки Молдова Адріаном Якобовицем де Сегедом і главою представництва ЄС для України і Білорусі послом Ієном Боугом.

Секретар Комітету Верховної Ради з іноземних справ Леонід Кожара, коментуючи підсумки робочої поїздки, заявив, що побачене на ділянці україно-молдовського державного кордону перевершило всі очікування.

Метою поїздки робочої групи, сказав Леонід Олександрович, було відвідування кордону і знайомство з організацією прикордонної та митної служби з реалізації політичних домовленостей щодо введення митного режиму на придністровському сегменті держкордону.

З народним депутатом Леонідом Кожарою був солідарний його колега Лев Бірюк, котрий вважає, що місія Європейського союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні свої політичні цілі виконала і довела, що Україна не є «тромбом» на кордоні, з вини якої порушується діяльність прикордонних і митних служб.

За заявою народного депутата України Леоніда Кожари, одним з підсумків роботи парламентаріїв в Одеської області стала впевненість у тому, що законодавство України з питань охорони державного кордону відстає від європейського. За словами народного обранця, сьогодні вже потрібно вести мову про те, щоб було надано право оперативно-розшукової діяльності і прикордонній, і митній службам. Леонід Кожара припустив, що, можливо, подасть пропозиції з внесення змін у чинне законодавство з питань організації прикордонної та митної служби.

Одеська область.