У селі Гільча-2 Здолбунівського району Рівненської області, не витримавши вітру, впала водонапірна башта, яка обслуговувала більшу частину села — 135 дворів, дитячий садок, школу, 16-квартирний будинок.
— Я й не підозрював, що таке може трапитися, — зізнається відповідальний за сільське водопостачання Віктор Антипич. — Води в башті було якраз наполовину, а загалом вона вміщує 24 куби. Якби вона була наповнена повністю, то під час падіння металеву конструкцію розірвало б. А так лише погнуло, покоробило. Якби вітер дув у протилежний бік, башта впала б просто на електропідстанцію. А поруч з нею — житловий будинок. Неподалік дитячий садочок...
— Загалом, башта прослужила Гільчі-2 тридцять один рік, — уточнює Урвенський сільський голова Лідія Балабат. — Спочатку вона перебувала на балансі колгоспу, потім її передали на баланс сільської ради. Завдяки централізованому водопостачанню (плюс газопостачання) селяни значно поліпшили свої побутові умови. Практично в кожному домі — холодна та гаряча вода, парове опалення тощо. Тому, коли подача води припинилася, люди по-справжньому відчули, наскільки важливі всі ці вигоди... Що ж стосується причин падіння, то тут можна грішити лише на погоду, хоч, звичайно, три десятки років — це той строк, коли варто прискіпливіше ставитися до таких об’єктів. Маю на увазі перевірки на їхню придатність.
Спеціальна комісія вивчала питання, чи може надалі використовуватися башта для водопостачання, і дійшла висновку, що таки може. Тому розпочали її ремонт.
— Звичайно, якби були кошти, — розмірковує Лідія Михайлівна, — то про ремонт башти мова не йшла б. Але кілька десятків тисяч гривень сьогодні — це проблема не лише для села, а й для району, якому на ліквідацію стихійних лих передбачено лише три тисячі гривень.
Доки тривають ремонтні роботи (їх планують завершити за десять днів) «у хід» знову пішли криниці, про які уже дехто із селян забув.
Рівненська область.

На знімках: Урвенський сільський голова Лідія Балабат не втрачає надії, що через десять днів село знову буде з водою.

 Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.