У донецькому селі лунають голоси проти відновлення пільг у межах спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку. На думку керівника ЗАТ «Бахмутський аграрний союз» Юрія Акневського, відповідний закон, прийнятий на початку 2000-го, «в корені підкосив сільськогосподарський бізнес». У ті роки мясопереробні підприємства, створені в рамках закону, отримали митні пільги на завезення мяса та птиці з-за кордону й працювали в режимі пільгового оподаткування.

Ці комбінати завдали колосальних збитків, які досі ми осмислити не в змозі, переконаний Ю. Акневський. Спочатку було створено неконкурентне середовище на ринку мясопереробки завдяки тому, що безмитно ввозився товар з-за кордону. Тобто ковбасні заводи, які використовували імпортне мясо, мали конкурентні переваги перед переробниками, які орієнтувалися на традиційний внутрішній ринок: на нашу свинину, птицю, овець. Традиційні мясокомбінати перестали купувати вітчизняне мясо. І почалося знищення тваринництва.

За словами Ю. Акневського, 2003 року Донецька область забезпечувала 30 відсотків мясопереробки всієї України, насамперед завдяки комбінатам, створеним як інвестиційні проекти. «У пресі було оприлюднено цифри: ці підприємства інвестували від 18 до 20 мільйонів гривень, виплатили по 80—100 мільйонів до бюджету. А бюджет при цьому втратив від 900 до 1100 мільйонів по кожному мясокомбінату, сказав керівник сільськогосподарського підприємства, яке спеціалізується на виробництві свинини. Я вважаю, громадськість повинна однозначно виступати проти відновлення пільг для СЕЗ у сільському господарстві. Тому що це черговий удар, від якого ми не оклигаємо».

Коментуючи на прохання кореспондента «Голосу України» критичні висловлювання противників відновлення пільг, голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк зазначив: «На час прийняття закону про спеціальні економічні зони та спеціальний режим інвестиційної діяльності в області спостерігався дефіцит мяса. Тому була встановлена квота на його завезення. За кілька років донецькі сільгоспвиробники збільшили виробництво продукції тваринництва. Але є інший момент. Зараз Україна планує вступити до СОТ, і ми повинні розуміти, що отримаємо після відкриття кордонів, як це позначиться на наших селянах».

Донецька область.