У Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування перебуває на розгляді проект змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо строків повноважень у відповідних органах місцевого самоврядування). Зокрема, проектом закону пропонується встановити, що дострокове припинення повноважень сільського, селищного, міського голови має своїм безпосереднім наслідком його звільнення з цієї посади, а місцева рада, обрана на позачергових або перших виборах, здійснює свої повноваження до набуття повноважень відповідною місцевою радою, обраною на чергових місцевих виборах (тобто до відкриття першої сесії нового скликання ради). На думку авторів, прийняття законопроекту сприятиме чіткому правовому регулюванню питань припинення повноважень виборних осіб місцевого самоврядування та допоможе уникнути гострих конфліктів.

Про врегулювання придністровського питання, прикордонне співробітництво між Україною та Молдовою йшлося під час зустрічі голови Комітету з питань європейської інтеграції Наталії Прокопович та спеціального представника ЄС у Молдові Адріана Якобовіца де Сегеда. Сторони обговорили перспективи продовження діяльності Місії Європейського союзу із прикордонної допомоги на українсько-молдовському кордоні (EUBAM), яка має завершити роботу цьогоріч. «Роль України має бути активнішою у цьому питанні, переконана Н. Прокопович. Нам варто наполегливіше захищати наші інтереси і наші кордони. Крім того, розвязання цього конфлікту є дуже важливим у контексті євроінтеграційного поступу України». На думку голови комітету, Україна спільно з Європейським союзом могла б сприяти розвиткові сектору громадських організацій у Молдові та Придністровї.

А під час зустрічі Наталії Прокопович з Надзвичайним і Повноважним Послом Словацької Республіки в Україні Урбаном Руснаком обговорили україно-словацькі відносини та шляхи співробітництва між Україною та державами «Вишеградської четвірки». Голова комітету наголосила, що цікавим для України є обмін досвідом з європейської інтеграції у межах країн «Вишеградської четвірки», зокрема в контексті підготовки нової посиленої угоди між Україною та Європейським союзом. «У ЄС має бути диференційований підхід до сусідів, вважає Н. Прокопович. Не можна ставити Україну в один ряд із, наприклад, країнами Африки».