Учора з нагоди Дня соборності України Голова Верховної Ради Олександр Мороз та Премєр-міністр Віктор Янукович поклали квіти до памятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському.

Україна згадувала велику подію в історії українського народу проголошення 22 січня 1919 року Акта злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину державу. Того знаменного дня на Софійському майдані в Києві було проголошено, що «віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна в Одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу обєднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу».

Таким чином, Україна після декількох століть національної неволі знову отримала шанс на визволення з обіймів Російської і Австро-Угорської імперій і обєднання всіх українських земель в єдину незалежну державу.

І хоч українська національно-демократична революція початку минулого століття зазнала поразки, Акт злуки назавжди заклав до історичної памяті українського народу ідею соборності та незалежності українських земель. Тож недарма за цю ідею боролися численні «дисиденти». І не випадково саме 22 січня 1973 року група молоді під орудою Володимира Мармуса, не злякавшися можливого увязнення, підняла в Чорткові Тернопільської області синьо-жовті прапори. Так само не випадково 22 січня 1978 року Олекса Гірник на знак протесту проти російської окупації України спалив себе біля могили Тараса Шевченка в Каневі. А наприкінці 90-х років, коли Україна знову заявила про своє прагнення незалежності, ця історична память постала у повний зріст саме 22 січня 1990 року сотні тисяч українців, узявшися за руки, утворили «живий ланцюг» від Києва до Львова.

Починаючи з 1999 року Україна відзначає 22 січня День соборності як державне свято. Президент України Віктор Ющенко у своєму привітанні з нагоди річниці проголошення Акта злуки зазначив, що «88 років тому український народ реалізував своє багатовікове прагнення жити у соборній державі, сповідувати єдині національні й суспільні цінності, спільними силами дбати про безпечне, гідне і процвітаюче життя людей, як належить великій європейській нації». На думку глави держави, значення цього свята полягає не лише в історичному контексті, а насамперед у дії на майбутнє, у нашій готовності разом працювати на зміцнення в Україні принципів демократії і свободи, розвиток єдиного гуманітарного та інформаційного простору, поліпшення добробуту громадян. «Єдність це наше глибоке розуміння одне одного як невідємної частини великого українського народу», — сказав Президент.

Фото Володимира ТАРАСОВА (Укрінформ).