Минулої суботи на Буковині з робочим візитом побував Голова Верховної Ради України Олександр Мороз. Його супроводжували близько двох десятків народних депутатів переважно соціалістів, голова Фонду держмайна Валентина Семенюк та міністр транспорту Микола Рудьковський. Голова Верховної Ради взяв участь у робочій нараді обласної державної адміністрації та обласної ради, зустрівся з активом Соціалістичної партії, дав прес-конференцію для місцевих ЗМІ та відвідав нещодавно здану в експлуатацію загальноосвітню школу села Мамаївців. Принагідно гість презентував свою книжку віршів «На левадах шовкових».

Відповідаючи на запитання журналістів, Олександр Мороз, зокрема, зазначив, що закон про Кабінет Міністрів ухвалений із дотриманням усіх процесуальних та юридичних норм. А тому, якщо Президент не підпише цей закон у відведені терміни, його підпише Голова Верховної Ради. «Це вимога Конституції», — сказав він. Олександр Мороз зазначив, що дебати навколо вето Президента на цей закон відбуваються «не про зміст, а з уявних питань». Він ще раз наголосив, що закон про Кабінет Міністрів жодним чином не порушує Конституцію в частині повноважень Президента.

Глава парламенту виключає можливість розпуску Верховної Ради, бо вважає, що у Віктора Ющенка немає на це жодних підстав ані політичних, ані правових. Тому переконаний: парламент під його головуванням спокійно допрацює свою каденцію.

Крім того, Олександр Мороз вважає, що зміни до деяких законів України стосовно статусу депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад потрібні: імперативний мандат убезпечить депутатів від тиску з боку інших депутатських фракцій, скасує схему підкупу обранців, адже не секрет, що чимало депутатів переходять із фракції у фракцію без жодних на те політичних причин.

Що ж до вимоги міністра МВС Василя Цушка до начальників обласних управлінь написати заяву на звільнення за власним бажанням, то вона, за словами Голови Верховної Ради, зумовлена насамперед корупційними схемами, що їх застосовували у своїй роботі головні обласні міліціонери.

Розмова зачепила й мораторій на продаж землі в Україні. Голова парламенту вважає, що продавати землю поки що зарано, бо немає відповідної законодавчої бази і багатьох селян можуть ошукати, а скупленими паями спекулюватимуть.

Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що цього року парламент остаточно схвалить зміни до Конституції України у частині місцевого самоврядування і низку законів з реформування бюджетної, фінансової, адміністративно-територіальної основи місцевого самоврядування. «У такій системі влади людина, виборець братиме на себе відповідальність за свій політичний вибір», — наголосив О. Мороз.