Міські голови Івано-Франківська, Львова й Тернополя, голови обласних рад трьох областей вирішили обєднати зусилля для вшанування видатного скульптора Іоанна-Георга Пінзеля. Вони оголосили 2007-й роком цього митця, тож плануються видання альбому його робіт, виставки скульптур.

Скульптор Пінзель зажив світової слави шедеврами сакрального мистецтва. Його деревяні та вапнякові статуї, барельєфи на біблійні сюжети прикрашають багато храмів Галичини, у тому числі собор Святого Юра у Львові. Колискою творчості видатного майстра пізнього бароко історики вважають старовинне місто Бучач на Тернопільщині, у майстернях якого у середині ХVІІІ століття побачили світ більшість його шедеврів.

Особистість Пінзеля оповита легендами: невідомо, де і коли він народився, де його могила, хто він за національністю. Неповторні скульптури Пінзеля досі прикрашають церкву Покрови Пресвятої Богородиці у райцентрі, храми дванадцяти сіл неподалік Бучача. У музеях Тернополя зберігаються його деревяні позолочені роботи «Святий Миколай-Чудотворець», «Ангел-Хоронитель», «Благовіщення», «Відсічення голови святого Іоанна Хрестителя».

Тернопільська область.