Футбол. Завтра в Ізраїлі розпочинається другий міжнародний турнір «Кубок Першого каналу». На відміну від першого формат нинішнього змінено. Тоді за приз боролися лише по дві команди з України та Росії. Тепер до них приєдналися ще й два місцеві клуби. Це, на думку організаторів, має залучити більше ізраїльських уболівальників на арени турніру.

До речі, цінова політика на квитки досить лояльна. Вартість їх коливається від 30 до 100 шекелів (36—120 гривень). На матчі ізраїльського чемпіонату глядачам доводиться платити більше. Встановлено окремі пільги для дітей та солдатів (35—35 шекелів).

Наступні футбольні баталії мають підвищений інтерес у знаменитих і багатих людей. Як повідомив представникам ЗМІ директор турніру відомий у минулому російський арбітр Олексій Спірін, на адресу оргкомітету надійшло близько чотирьох сотень заявок від представників еліти трьох країн України, Ізраїлю та Росії. Серед них колишні й нинішні високі посадовці, політики, представники великого бізнесу.

Ізраїль розташований в особливому регіоні. Тому увага до безпеки підвищена. Відомо, що донедавна в Хайфі забороняли проводити міжнародні футбольні матчі. Але, завдяки гарантіям безпеки з боку федерації футболу Ізраїлю та уряду цієї країни, УЄФА дозволила проведення матчів турніру і в Хайфі. Поліція і дві структури місцевої безпеки, стюарди особливо пильно слідкуватимуть за «гарячою» частиною вболівальників. І робитимуть усе залежне від них, щоб оті «некеровані» глядачі не зіпсували свята футболу, якого чекають з таким нетерпінням.

Неважко здогадатися, що передбачено й велику культурну програму. Для команд виділено автобуси, автомобілі, велику кількість гідів, сплановано широку туристичну програму. Та головна мета участь у змаганнях. Пять клубів із шести розглядають їх як серйозну підготовку до матчів 1/16 розіграшу Кубка УЄФА, котрі відбудуться наприкінці лютого.

Лише київське «Динамо» — за межею єврокубків. Однак до Ізраїлю лідер чемпіонату України вирушає не на відпочинок. Президент клубу Ігор Суркіс сказав, що такий вагомий приз, як Кубок Першого каналу, бажаний для його колективу. І динамівці мають серйозні наміри здобути його.

А для тих, хто не виходитиме на футбольне поле, приготували чимало захопливих заходів. Зокрема, вечірки з участю зірок естради. Цю частину програми тримають у таємниці. Але журналістам дещо вдалося розвідати. Приміром, що перед публікою виступатимуть популярний композитор, автор музики клубного гімну донецького «Шахтаря» Ігор Крутий, Максим Галкін, Вєрка Сердючка...

А тепер ще про одну важливу сферу заходу телебачення. Українські глядачі матимуть змогу побачити геть усі матчі турніру. Телеканал «Україна» вестиме прямі трансляції поєдинків з участю українських клубів і фінальний. Лише дві зустрічі між російськими та ізраїльськими командами подадуть у запису. Початок матчів за київським часом.

Отже, до вашої уваги розклад телетрансляцій. 24 січня (середа). «Маккабі» (Хайфа) — «Динамо» (Київ). 19.30 (арбітр Ігор Єгоров, Росія). 25 січня (четвер). ЦСКА (Москва) — «Хапоель» (Тель-Авів). 00.25 (Клаус Бу Ларсен, Данія). 27 січня (субота). «Динамо» —»Спартак» (Москва). 20.00 (Франк де Блеккер, Бельгія). 28 січня (неділя). «Шахтар» (Донецьк) ЦСКА. 18.45 (Аллан Гаммер, Люксембург). 29 січня (понеділок). «Спартак» — «Маккабі». 00.25 (один з італійських арбітрів Стефано Фаріна, Маттео Трефолоні або Джанлука Папареста). 30 січня (вівторок). «Хапоель» — «Шахтар». 20.00 (Кірос Вассарос, Греція). 1 лютого (четвер). 20.00 (Любош Міхел, Словаччина).

На знімку: наш кореспондент з Кубком Першого каналу.

Приємний старт

Футбол. Донецький «Шахтар» успішно розпочав новий рік, вигравши на Канарах (Іспанія) традиційний міжнародний турнір. Нагадаємо, що гірники в першому матчі перемогли данський «Брондбю» — 5:4. А у вирішальній зустрічі суперником донеччан був відомий колектив з Норвегії.

«Шахтар» — «Русенборг» (Тронгейм). 2:0. Голи: Елано, 32, Агахова, 76.

«Шахтар»: Шуст, Кучер, Шевчук, Чигринський, Тимощук (Воробей, 65), Дуляй (Полянський, 65) , Фернандіньйо (Вукич, 46), Срна (Гай 58), Елано, Бєлік, Маріка (Агахова, 74).

Анатолій Тимощук, котрого визнали найкращим гравцем турніру, сказав після зустрічі:

Змагання у Маспаломасі були цікаві. Їх проводили у 24-й раз, і вони мають славні традиції. Тому дуже почесно виграти головний приз, беручи участь у цьому турнірі вперше. Особливо вдало і злагоджено ми діяли проти норвежців.

«Шахтар» продовжує збір в Іспанії. А в четвер має прилетіти до Ізраїлю, де візьме участь у турнірі «Кубок Першого каналу».

Останні приготування

Учора динамівці Києва мали прилетіти до Хайфи, де, як відомо, проведуть стартовий матч турніру «Кубок Першого каналу» проти місцевого «Маккабі».

Наприкінці минулого тижня, завершуючи збір в ОАЕ, кияни зіграли внічию з болгарським клубом «Літекс» —1:1 (Шацьких, 43 Бето, 59). «Динамо» виступало в такому складі: Шовковський, Маркович (Федорів, 46), Родольфо (Белькевич, 46), Гавранчич, Ель Каддурі, Михалик (Фаркаш, 46), Корреа, Нінкович, Ребров, Гусєв, Шацьких.