Його хліборобське коріння у благословенному полтавському краї, де раніше Гетьманщина межувала із Слобожанщиною. Тут осідав люд волелюбний, сповнений гідності й відваги.

Саме тут найбільше в Україні село Котельва, колись сотенне козацьке містечко. Вслухайтесь лише в козацькі прізвища тутешніх мешканців: Гордий, Запорожець, Гармаш, Стрілець, Дудник, Оздоба, Стародуб, Сягайло, Ус, Чепурний, Стріляний! Котелевці здавна славились як воїни і хлібороби.

Серед них Олександр Григорович Коросташов, Герой України, почесний громадянин Котельви, голова правління сільськогосподарського виробничого кооперативу «Батьківщина».

На чому світ стоїть

Народився Олександр у першу воєнну зиму. А повоєнне дитинство рано відповіло на запитання, на чому світ стоїть. У Коросташових і їхніх односельців світ тримався на терпкій праці...

Хоч батько і повернувся з війни, нестатки не полишали хату, де було троє дітей. Сашко після семи класів пішов працювати. Спершу до телят, згодом у тракторну бригаду. Як виповнилося сімнадцять, подався до Зінькова в училище механізації. Став трактористом-машиністом, помічником комбайнера Якова Тимофійовича Левадного і його напарником на тракторі. Разом із ровесником, сином полеглого фронтовика Василем Дрижируком, двічі виїжджав на жнива до Казахстану.

До армії пішов, як усі: перед обідом наказали прибути о 14-й до Опішнянського військкомату. Встиг дякуючи голові колгоспу, Андрію Васильовичу Матюшенку, той підвіз...

Три роки служив звязківцем, згадує Олександр Григорович. З бігу та ходьби на лижах вкладався у нормативи спортивних розрядів, не раз перемагав у змаганнях. Мене заохочували відпустками, але не скористався ними. У нашій роті жила хороша, ще фронтова, традиція: одинаки могли передавати свої відпустки товаришам, які мали власні сімї. Приємно дарувати радість!

Удома, після армії, довірили йому новенький трактор МТЗ-5, трудилися разом з Іваном Бубирем з якимось піднесеним настроєм.

Андрій Васильович Матюшенко, бувало, приїде туди, де працюю, зіпреться на палицю і дивиться годину, дві... Придивлявся до моєї роботи. А якось, перед косовицею гороху, сказав хлопцям: «Хай спробує Сашко. Якщо він зуміє, тоді й ви беріться...»

Ранній пізньому не кланяється

Ще підлітком старався прийти на зміну раніше за тракториста. Було соромно зявитися пізніше, каже Олександр Григорович.

Звичай першим приходити на роботу знадобився, коли очолив ферму, затим рільничу, тракторну бригади в тодішньому «Маяку», а пізніше обєднаному колгоспі імені Леніна. У бригадира чи завферми обовязків море, а прав обмаль. Впливати на людей міг лише справжній лідер. От раннє вставання й стало у пригоді.

...Ферма величенька корів триста. Досі згадує, як сам і щеплення робив, і телят приймав, і звіти складав. Він був керівник совісний і вимагав того від інших.

Талановитого бригадира помітили в райкомі партії. І коли зайшла мова про зміну голови в колгоспі імені ХV зїзду ВКП(б), який занепав після обєднання з артіллю імені Червоної Армії, Коросташову запропонували очолити велике господарство.

У 1977 році врожай зернових тут був по 26,6 центнера, надої на 275 кілограмів менші, ніж по району. За собівартістю продукції останні місця в районі...

І ось Коросташова обрали головою. Тоді йому було тридцять шість.

Наступного дня під головуванням Коросташова правління прийняло рішення про затвердження головних спеціалістів і керівників середньої ланки на 1978 рік, залишивши за собою право не подовжувати контракти з тими, хто не впорався із роботою.

Потім домовилися про умови виконання обовязкового мінімуму вихододнів за 1976-77 роки: тим, хто не брав належної участі у колгоспному виробництві без поважних причин, не зараховувати ці роки до безперервного стажу.

Це змусило багатьох замислитися. Нікого не звільнили, але стало зрозуміло, що часи безвідповідальності минули.

Хоча певні зміни відбувалися, з деякими завданнями колгосп не справлявся. Коросташов звинувачував передусім себе. Як настав час нарахувати додаткову оплату за виконання плану річного валового доходу, Олександр Григорович запропонував: «Голову колгоспу Коросташова О. Г. позбавити додаткової оплати в розмірі 100 відсотків за слабкий контроль...». За 29 років головування такі рішення він ініціював не раз.

Вкажи шлях людям

Селяни добре відчувають не тільки коливання погоди, а й зміни в політиці. Наділений цим даром і Олександр Коросташов. Ще 1984 року він з тривогою наголошував:

Треба берегти побудоване!

Це було сказано за два роки до перебудови. У передчутті економічного лиха, впроваджує Коросташов госпрозрахунок. На запуск і налагодження механізму пішли роки. Та якби навіть він зробив лише це, можна сказати: життя вдалося.

Він добре знав: багато людей колгоспне виробництво рідним не вважають. Чим зацікавити людину, щоб вона працювала на совість? Треба напряму повязати заробіток із результатами праці. А як? Зосередилися на колективному підряді на основі внутрігосподарського розрахунку.

Спершу колективам тракторно-рільничих бригад, тваринницьких ферм, автопарку доводили завдання, виходячи з розрахованих нормативів затрат на виробництво. Намагалися простежити, чи вкладаються вони у визначені ліміти, виявити, де є перевитрати праці, кормів, пального, запчастин, аби скоригувати затрати так, щоб вийти на орієнтири госпрозрахункових завдань.

Паралельно запроваджували оплату праці керівників і спеціалістів залежно від валового доходу з урахуванням щомісячного коефіцієнта трудової участі.

За рік-два всі підрозділи підтяглися до рентабельних.

Тоді, у 1985-му, на основі внутрігосподарських цін на матеріали і послуги запровадили чекову форму взаєморозрахунків підрозділів та контролю затрат. Організували навчання керівників і спеціалістів, далі перейшли на договірні відносини між правлінням колгоспу та виробничими підрозділами. Угоди визначають зобовязання сторін з обсягів виробництва і реалізації продукції, затрат, фондів прямої оплати праці та матеріального стимулювання за кінцевими результатами залежно від валового доходу й економії затрат кожним колективом.

Цікаво, що складність впровадження цієї системи не в сумлінному господарюванні, а в точному обліку і правильному співвідношенні затрат. До цього деякі обліковці були не готові, головбух навіть вимушений був подати у відставку.

А тим часом темпи зростання рентабельності у підрядних колективах прискорювалися завдяки збільшенню обсягів виробництва і зниженню затрат. У кінці року люди одержували надбавки за кінцевими результатами, що в окремих колективах перевищували зарплату. З урахуванням коефіцієнту трудової участі, який щомісяця визначає рада трудового колективу, кожен працівник одержував рівно стільки, скільки заробив.

Так вдалося поєднати інтереси працівника і виробництва. 1990-й завершили з рентабельністю понад 100 відсотків!

З ініціативи Олександра Григоровича ще у квітні 1991 року збори колгоспників вирішили розпаювати майно та виплачувати на паї дивіденди. І це стало вирішальним чинником збереження цілісного майнового комплексу...

Господарство подолало всі етапи реформування часів незалежності. Як і інші колишні колгоспи, базується воно на приватній власності на майно і землю. Але засновниками стали всі, хто вніс свої паї. Тепер це сільськогосподарський виробничий кооператив.

За далиною далина

Господарський корабель, створений під керівництвом Коросташова, був такий досконалий, що про нього дізналася вся Україна. Сталося це тоді, коли у вирі тяжкої системної кризи більшість колгоспів основи сільської економіки держави, як то кажуть, пішли на дно.

Його «Батьківщина» — так господарство зветься з 1993 року залишалася на плаву. Трохи пошарпане, із зубожілою, але не деморалізованою командою.

Київські журналісти, які побували у господарстві Коросташова, писали: «Кожному б таку «Батьківщину» і такого батька...»

Виробництво потерпало від шаленого зростання цін на техніку, пальне, матеріали, а власну продукцію продавали за безцінь. Скажімо, зясувалося, що вовна нікому не потрібна. Закрити вівцеферму? Олександр Григорович подумав про чабанів: «Що вони скажуть, коли втратять улюблену роботу і заробіток? І що скаже Україна, як почне відроджувати легку промисловість?»

І таки зберіг ферму, завів тонкорунних овець породи «прекос», ферма стала племінною, і нині попит на молодняк великий.

У споживчої кооперації «Батьківщина» викупила магазин для торгівлі і власними товарами, і привізними. А далі відкрили ще три магазини й кафе. Зявилися власні крупорушка, пекарня.

Занепав райпобуткомбінат самі заснували перукарню та швейну майстерню. Кооператив «Керамік», колишній цегельний завод промкомбінату, знайшов прихисток у «Батьківщині». Заслабло сільгосптовариство «Правда» — «Батьківщина» стає інвестором і тепер випробовує там свою систему управління...

Як і раніше, щедро дбає «Батьківщина» про свій дитсадок, школи. На утриманні господарства Будинок культури і його самодіяльні колективи: фольклорний ансамбль «Надвечіря» та «Козаки з «Батьківщини», бібліотека, народний музей.

Кооператив допомагає райлікарні. Тут діє система соціальної підтримки ветеранів та працівників, які потрапили в біду. 2004 року на утримання соціальної інфраструктури використано близько 300 тисяч гривень. А на соціальний захист і благодійність виділено продуктів, товарів та послуг на суму понад 1,3 мільйона. І це щорічна практика.

Облаштовуються тракторні бригади, ферми, інші підрозділи. Тут зявляються просторі робочі приміщення, кімнати відпочинку, гуртожитки, душові, їдальні. До ферм і тракторних бригад людей підвозять автобусами та спеціально обладнаним транспортом.

Щороку господарство зводить і купує в середньому десять житлових садиб. Тому колектив поповнює не лише місцева молодь, а й приїжджі. Середній вік працюючих — 42 роки.

Про людину тут дбають. Це і щорічні медобстеження, і повноцінне громадське харчування у тракторних бригадах, на фермах за символічну плату, а у жнива безкоштовно.

Вимогливий Олександр Григорович розуміє людей і вміє прощати слабкості, окрім, здається, однієї поклоніння Бахусу.

Є просте й мудре правило у Коросташова: «Щоб управляти, я мушу знати, чого хочуть люди, а люди мають знати, чого хочу я».

З людьми Олександр Григорович незмінно доброзичливий, а коли випадає комусь зауважити, робить це з гумором, ніби запрошуючи в союзники. Всі сміються, і ніхто не ображається. Тримається, як рівний, та й заперечити йому нічим. Адже всяку сільську роботу робив своїми руками і знає її, як мовиться, зсередини, як і селянський побут.

...Хто потрапляє в «Батьківщину» вперше, дивується: тут все просто, раціонально, ефективно. Міць господарства в доглянутому полі, у виплеканому фонді великої рогатої худоби, овець та курей, племінний молодняк яких охоче купує вся Україна. У сотнях ошатних осель, де живуть люди.

А люди тут найбільша сила. За всі роки ніхто не вийшов із кооперативу для самостійного господарювання.

У господарства хороші перспективи. Вітчизняні підприємці, а тим паче європейські, хочуть мати справу з великими товаровиробниками, здатними постачати продукцію найвищої якості. Саме такою і творить «Батьківщину» Олександр Григорович Коросташов разом із своїми кооператорами-добротворцями.

Їм би ще підтримки від суспільства.

Полтавська область.