Позавчора після завершення екстреного засідання РНБО Президент Віктор Ющенко оприлюднив журналістам заяву з приводу, як він наголосив, «одного з найактуальніших політичних питань». Звичайно, глава держави мав на увазі Закон «Про Кабінет Міністрів», ухвалений парламентом усупереч його ветуванню 12 січня.

Президент зазначив, що згідно з Конституцією має право ще раз повернути цей документ Верховній Раді для повторного розгляду, і цим правом він скористався. До такого кроку його підштовхнула невідповідність тексту закону, що надійшов йому вдруге на підпис, редакції цього ж самого документа, ухваленого парламентом 21 грудня минулого року і підписаного Головою Верховної Ради. Тобто закон має зміни, що підтверджує і порівняльна таблиця, і стенограма Верховної Ради, висновки експертів та саме офіційне листування між парламентом і секретаріатом Президента.

Отже, якщо під час розгляду пропозицій глави держави до закону внесено зміни, не передбачені цими пропозиціями, він може діяти відповідно до частини другої статті 94 Конституції, тобто застосувати вето-дубль. До речі, це право Президента підтвердив 7 липня 1998 року і Конституційний Суд.

Крім «технічних» пояснень свого рішення, Віктор Ющенко зупинився й на «ідеології». На його переконання, закон системно порушує Конституцію, загрожує дестабілізацією в органах державної влади, а його ухвалення ламає чіткі домовленості, досягнуті сторонами і скріплені Універсалом національної єдності. В цій ситуації Президент показує конструктивний вихід з «патової» ситуації: «Поважаючи рішення парламенту... пропоную змінити лише ті положення закону, що не відповідають Конституції». А стосовно ідеології документа, то глава держави пропонує повернутися до цього питання дещо пізніше, після завершення дискусії з першої частини проблеми. Він вірить, що переможуть інтереси держави, а не амбіції сторін владного трикутника.

А тим часом Премєр «гармонізував» закон з Конституцією

Не відмовчався в цій ситуації і Премєр-міністр: він вважає, що закон буде «гармонізований» з Конституцією. Віктор Янукович запевнив, що зайві повноваження їм не потрібні, а глава держави завжди буде главою держави.

Премєр, що також брав участь у втаємниченому засіданні РНБО, відмовився розсекретити його тему. Лише ухильно зауважив, що економіка зростає, «за великим рахунком», а отже, виникають різні питання, за якими потрібно знаходити рішення. Ось вони й обміркували з Віктором Андрійовичем ці питання. Щоправда, чи «гармонізувалися» їхні погляди після обговорення, не поділився.