Держава може бути демократичною лише за умови існування цивілізованих балансів повноважень і відповідальності гілок влади та потужного контролю за ними з боку суспільства. Про це заявив на вчорашній прес-конференції голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Кінах.

Останнім часом, за його словами, поглибилися дуже серйозні тенденції, які переходять межу національної безпеки України енергетичної, інформаційної, екологічної, економічної тощо. Зокрема, наголосив народний депутат, Україна дозволила «хаотично і безсистемно» ввести нові положення Конституції. Без необхідного рівня політичної культури, вміння захищати національні інтереси й створення нормативної якісної законодавчої бази. «Це створює дуже величезні ризики негативного впливу на ефективність, дієздатність і відповідальність влади перед народом», — зазначив голова профільного комітету.

Отже, на його переконання, всім треба зняти емоційно-політичну напругу. Політики, зазначив Анатолій Кінах, мають обєднуватися, коли йдеться про імідж і захист інтересів країни. «Неприпустимо, коли внутрішні проблеми у звязку з недосконалою системою влади ми виносимо на міжнародний рівень. Це дуже негативно впливає на наш авторитет і довіру партнерів», — заявив парламентарій.

А політичну волю, ресурси, кадри треба насамперед сконцентрувати за напрямами, серед яких енергетична безпека та збереження трудового потенціалу.

Крім того, на переконання Анатолія Кінаха, дуже важливо зміцнювати діалог держави і суспільства, влади й бізнесу, в тому числі соціального трикутника: уряд-роботодавці-профспілки. Законопроект про соціальний діалог, повідомив голова комітету, в лютому буде внесено для розгляду в першому читанні.

А ось закони про Кабінет Міністрів, імперативний мандат, опозицію, за словами народного депутата, перетворилися на предмет торгівлі між політичними силами. Що може «створити хаос» і «поглибити примітивну політичну конюнктуру». Водночас голова Комітету з питань національної безпеки і оборони запевнив, що жорстко протистоятиме зниженню статусу РНБО. Особливо за нинішніх умов, коли у світі зростає політична й економічна конкуренція.