12 січня Блок Юлії Тимошенко примусив парламентську більшість проголосувати за закони про парламентську опозицію, про позбавлення депутатів місцевих рад, які зрадили своїх виборців, депутатських мандатів та про запровадження жорстких прозорих процедур стосовно недопущення корупційних схем розподілу землі. За словами першого заступника керівника фракції БЮТ, народного депутата України Олександра Турчинова, проголосувавши разом з цими законопроектами за закон про Кабмін, блок зробив спробу припинити політичні чвари між Президентом і Премєр-міністром. Ці чвари ганьбили державу. У розмові з нашим кореспондентом Олександр Турчинов детальніше пояснив мотиви, якими керувався БЮТ під час голосування за ці закони.

Олександре Валентиновичу, насамперед поясніть нашим читачам, що примусило Блок Юлії Тимошенко піти на пакетне голосування та разом з антикризовою коаліцією подолати президентське вето на закон про Кабінет Міністрів?

Почну з того, що протягом останнього часу країна жила у стані перманентної політичної ескалації конфлікту між секретаріатом Президента і Кабінетом Міністрів, за якої ані глава держави, ані премєр не мали часу і можливостей виконувати свої безпосередні обовязки, повязані з життєдіяльністю держави. Розуміючи, що протистояння секретаріату Президента і уряду може тривати до наступного прильоту комети Галлея, опозиція була просто зобовязана взяти на себе відповідальність за вирішення глибокої кризи в системі влади і зупинити сповзання України до хаосу і диктатури.

Проте сьогодні чимало говориться про непередбачувані наслідки такого кроку. А на вашу думку, що зміниться в державі після набрання чинності законами про Кабмін, про опозицію та про імперативний мандат?

Насамперед зазначу, що цим голосуванням на законодавчому рівні визначено сферу функцій і завдань виконавчої влади, бо до сьогоднішнього дня існувала повна безвідповідальність Кабінету Міністрів, представники якого на вимогу прозвітувати перед народом України могли відповісти «Та пішли ви...». А голосування за закон про опозицію закладає основи для встановлення підконтрольності та відповідальності влади перед суспільством. Саме це призведе до зменшення корупції, непрозорості влади і, як наслідок, до зростання добробуту людей.

Натомість ваші опоненти стверджують, що ціна аж занадто висока, бо, проголосувавши за подолання вето на закон про Кабмін, ви «подарували» владу Віктору Януковичу.

Вважаю, що закон про Кабінет Міністрів ухвалений не під Януковича, не під Ющенка чи будь-кого іншого, а під майбутнє України. А хворобливі амбіції деяких політиків не завадять нам приймати важливі для країни рішення. До того ж владу Януковичу даровано не нами це сталося 3 серпня 2006 року, коли Президент, маючи право на розпуск парламенту, погодився на призначення премєра від коаліції комуністів, соціалістів і Партії регіонів.

Що ви вкладаєте у поняття «імперативний мандат»? Чи означатиме це втрату депутатських мандатів тими обранцями, котрі залишили лави партії, від якої вони були обрані?

Це означає, що кожен депутат буде змушений або безумовно виконати свої передвиборні обіцянки та обовязки перед народом, або його буде позбавлено депутатського мандата. Така постановка питання призведе до формування відповідальності депутатів місцевих рад по всій країні та, зокрема, припинить вакханалію з тарифами і корупційний «дерибан» землі, котрим сьогодні охоплені усі регіони. Вважаю, що в нашій країні, де поки що не існує традиції політичної порядності та відповідальності, потрібні жорсткі закони.

Разом із тим «Наша Україна» продовжує звинувачувати БЮТ у торпедуванні інтересів прихильників Президента.

Блок Юлії Тимошенко відкидає будь-які претензії з боку «Нашої України», яка намагається звинуватити нас у зраді не БЮТ, а «Наша Україна» голосувала за політичну реформу, яка позбавила Президента повноважень. Це не ми, а партія «Наша Україна» на чолі з Президентом розвалювала помаранчеву команду, відправляючи у відставку перший помаранчевий уряд. Це не ми, а «Наша Україна» вела підкилимні переговори з Партією регіонів про створення широкої коаліції у парламенті. Це не ми, а Президент з «Нашою Україною» підписували з Януковичем Меморандум і Універсал та вносили його кандидатуру на посаду Премєр-міністра. Врешті-решт це «Наша Україна» випрошувала собі посади в уряді Януковича.

У такому разі логічно буде запитати, чи плануєте ви співпрацювати з антикризовою коаліцією у майбутньому?

БЮТ не співпрацював і в жодному разі не співпрацюватиме з коаліцією, тим паче, не йтиме на якісь міфічні та вигадані змови з більшістю, сформованою на підставі підкилимного перегляду результатів парламентських виборів. Ми й далі вважаємо, що потрібно провести дострокові вибори до Верховної Ради та що антикризова коаліція повинна піти від влади, а політична реформа, яка породила хаос, має бути скасована.

Але водночас ми повинні забезпечити захист інтересів наших громадян від непомірних тарифів, спекуляцій землею, хаосу і свавілля причому не завтра, а сьогодні, зараз! Ми звикли добиватися результату, а не жалітися на життя.

Розмовляв Сергій ІВАНІВ.