Уперше за 15 років на сесії Одеської міської ради, яка обговорювала проект бюджету на 2007 рік, пролунали слова «профіцит спеціального фонду бюджету». В цьому разі йдеться про плановане перевищення доходів бюджету над його видатковою частиною. Профіцит одеського бюджету становитиме 65 мільйонів гривень.

Ну а головною «родзинкою» бюджету Одеси на 2007 рік стало виділення 64 мільйонів гривень для створення, як його вже охрестити депутати міської ради, гарантійного «газового фонду». Кошти міської «газової заначки» будуть використані для екстреної оплати газу, що його з листопада минулого року Одеса, минаючи посередників, прямо одержує від НАК «Нафтогаз України».

Друга відмітна риса бюджету його яскраво виражена соціальна спрямованість. Сьогодні в місті працюють 33 цільові комплексні програми. Вперше за 15 років практично всі вони мають надійне фінансування.

Загальний обсяг доходів бюджету Одеси на 2007 рік становить 1 мільярд 572 мільйони 627 тисяч гривень, що на 387 мільйонів гривень більше ніж торік. Це найвищий бюджет за 15 років.

Бюджет розвитку, а це майбутнє міста, розповів «Голосу України» одеський міський голова Едуард Гурвіц, становить 461 мільйон гривень. А це означає, що почнеться капітальний ремонт житлового фонду, капітальний ремонт доріг, будівництво шкіл, реконструкція теплового господарства.

Найбільш фінансовоємними статтями міського бюджету стали витрати на освіту та охорону здоровя городян. Сьогодні в Одесі працюють 280 установ освіти. На їхнє утримання виділяється 309 млн. грн. 70 відсотків запланованих коштів піде на заробітну плату педагогам, ще 13 відсотків буде спрямовано на оплату комунальних послуг і розрахунки за енергоносії. 35 млн. грн. міський бюджет запланував на харчування та оздоровлення дітей. Це на 5 млн. грн. більше ніж торік. На 20 відсотків зростає вартість харчування для дітей, котрі цілодобово перебувають в інтернатах, вона становитиме 12 гривень.

Бюджетом також передбачено виплату муніципальних надбавок непрацюючим учителям-пенсіонерам, педагогічним працівникам, удостоєним звання «Кращий учитель», молодим учителям, а також педагогам, котрі працюють у притулках для неповнолітніх.

Уперше в міському бюджеті заплановано кошти в розмірі 675 тисяч гривень на реалізацію програми створення безбарєрного середовища для людей з обмеженими фізичними можливостями. В рамках цієї програми буде організовано обладнання обєктів соціального і громадського призначення пандусами і поруччям, що полегшать життя інвалідам.

Вельми скрупульозно депутати міської ради підійшли до питання формування дохідної частини бюджету. Зокрема, очікують, що 123 млн. грн. в нього надійдуть від продажу нежитлових обєктів, які перебувають у комунальній власності. Сюди також зараховуватимуться кошти від продажу земель несільськогосподарського призначення. До бюджету розвитку також планується зараховувати кошти від прибутку комунальних підприємств. Із 70 таких підприємств 30 платять у бюджет міста частину свого прибутку в розмірі від 25 до 50 відсотків.

«Дір» на бюджетній сукні стало менше, але вони не зникли остаточно. Проблем у міста, як то кажуть, вагон і маленький візок.

.Одеса.