Народний депутат України Олена Бондаренко і виконувач обовязків голови Житомирської обласної партійної організації ВО «Батьківщина», депутат обласної ради Ігор Орлов (на знімку) дали високу оцінку запровадженню імперативного мандату для депутатів місцевих рад, за що 12 січня проголосувала Верховна Рада.

Далеко не завжди у списках майже всіх політичних сил ті люди, яких виборці хотіли б бачити, які віддані ідеям своєї політичної сили, не компрометують її, а додають авторитету. Я думаю, що в законі зацікавлені всі партії, це позитив для структурування фракцій. Прийняття такого закону дає змогу очистити свої лави від тих людей, які компрометують нашу політичну силу, сказала Олена Федорівна.

Прийняття імперативності мандата сприятиме втіленню в життя передвиборної програми партії, переконаний Ігор Орлов. Депутат, який ішов першим у списку до Червоноармійської райради від блоку Юлії Тимошенко, не увійшов до фракції. У Житомирській районній раді так вчинили близько половини депутатів. Це ненормально. Ми позбавляємо таких людей членства в партії, але вони залишаються позафракційними депутатами і їм ще краще від того ні перед ким не відповідають.

До того ж сьогодні не обовязково навіть виходити з фракції достатньо просто не голосувати. Тому, зазначила Олена Бондаренко, так важлива відповідальність за дотримання депутатом рішень політичної сили, яка привела його до ради. Бо де-юре людина може бути у фракції, а де-факто вийшла звідти і працює на когось іншого.

Ці зміни до закону не є сокирою в руках ката вони не означають, що ми почнемо масово міняти людей, запевнила народний депутат. Ми будемо спілкуватися з кожним депутатом, щоб переконати його в недопущенні надалі таких помилок, а чітко працювати у режимі своєї політичної сили.

Коментуючи подолання вето на закон про Кабінет Міністрів, Олена Федорівна нагадала, що ми щовечора чули чергову новину: то когось не пустили на засідання Кабміну, то хтось комусь заборонив їхати за кордон. Такі дії народний депутат порівняла із суперечкою на комунальній кухні між людьми, які тягають з однієї плити на іншу каструлю з криками «Це моє!». Народний депутат спростувала твердження, нібито голосуванням за цей закон фракція БЮТ посилила позиції Партії регіонів.

Регіони взяли владу, але без будь-яких законів, вони просто поклали пальці на стіл і сказали: «Всьо будєт Донбас», як написано було в Києві на будинках під час підготовки до виборів. Тепер ми будемо бачити, в який спосіб працює Премєр-міністр, те чи інше міністерство чи загалом Кабмін, бо перед нами є закон. Ми поставили рейки, якими цей великий і важкий броньовик ходитиме. А раніше він ходив, куди хотів. І по наших виборцях, і по Конституції України.

Житомир.

Фото автора.