Учасники акції «Ні Малоросії. Зробимо країну Україною!» відвідали Старокостянтинів, що на Хмельниччині. Їхня мета популяризувати українські музичні і друковані твори.

«Ми хочемо, щоб українські діти в невеликих містах могли мати повноцінне духовне життя, і намагаємося показати, що громада повинна це робити своїми силами, не чекаючи милості від влади», — сказав Юрко Журавель, учасник гурту «От Вінта» під час зустрічі з місцевими журналістами.

Гурти і виконавці, які взяли участь в акції, не обмежились лише виступами. Вони подарували девятьом школам міста та гарнізонній бібліотеці близько тисячі книжок. Це художні твори українських класиків та сучасних авторів, історичні видання та підручники, словники, добірка україномовних перекладів світової літератури.

А потім великий концерт зібрав молодь у місцевому Будинку офіцерів. Для багатьох справжнім відкриттям стали фольклорні твори у виконанні гурту «Гуляйгород» (на знімку), Володимира Кушпета, одного з відомих фахівців зі старосвітських інструментів, та Сергія Захарця, що подивував грою на старосвітській бандурі. Після етнічної частини на сцену вийшли гурти «Мандри», «Моторролла», «ФлайZzZa» та «От Вінта».

Для того, щоб до спілкування із українською музикою залучити якомога більше глядачів, надворі встановили великий екран та кілька мікрофонів. Отож виконавці та лідери гуртів могли спілкуватись і з тими, кому не вдалось потрапити до концертного залу. Сергій Присяжний із гурту «Моторролла», Юрко Журавель із гурту «От Вінта», один з очільників акції Валерій Умрихін розповідали молодим українцям про те, як ще самі не так давно були російськомовними виконавцями, однак свідомо зробили свій вибір на користь української мови, до чого і закликають решту своїх співвітчизників.

Хмельницький.

Фото автора.