Таку думку висловив на вчорашньому засіданні всеукраїнського прес-клубу Голова Верховної Ради Олександр Мороз. Він заявив, що зміни до Основного Закону вноситимуться завжди, коли виникатиме в цьому потреба. «І тут ніякої загрози немає, запевнив глава парламенту. Так роблять усі парламенти». Крім того, за його словами, після змін до законів про місцеве самоврядування потребуватиме законодавчих уточнень і судова система.

Говорячи про роботу парламенту, Олександр Мороз зазначив, що більшість важливих законів ухвалено конституційною більшістю. Що свідчить про стабільну роботу вищого законодавчого органу країни. «Ніколи, зауважив Голова Верховної Ради, парламент і уряд так дружно і професійно не працювали над бюджетом».

Імперативний мандат

Ним важко утримати дисципліну у Верховній Раді, вважає Олександр Мороз. Він припускає, що глава держави може накласти вето на прийняті парламентом зміни до деяких законів України щодо статусу депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад. Не виключено, що й Конституційний Суд скасує низку норм цього закону. Сам глава парламенту «індиферентно» ставиться до імперативного мандату. Цей закон та низка норм, які в ньому містяться, на його переконання, спрямовані на пригнічення волі конкретного депутата, а це «певною мірою є насильство». Однак, він нагадав, що зворотність дії цього закону неможлива. Його не можна застосовувати до тих депутатів, які були обрані в березні 2006 року і з якихось причин виключені із фракцій.

Інститут Президента

має функціонувати, зауважив Олександр Мороз. «Парламентська форма правління не має особливих переваг перед парламентсько-президентською», — переконаний Голова Верховної Ради. Парламентська форма, зазначив він, характерна для країн з більшими традиціями демократії, ніж в Україні. «Але оскільки в Україні ніколи не було власної держави і засад демократії, то нехай певний період інститут президентства зберігається», — зазначив Голова Верховної Ради.

Закон про Кабінет Міністрів

У цьому законі, переконаний глава парламенту, Універсал національної єдності не порушено. Олександр Мороз заявив, що підпише документ, якщо свій підпис не поставить Президент. Щоправда, зазначив Голова Верховної Ради, він не хоче започатковувати подібні традиції і намагатиметься переконати Віктора Ющенка підписати документ, який можна одночасно подати до Конституційного Суду. Три-пять норм, спрогнозував Олександр Мороз, можуть бути вилучені з тексту як такі, що є неконституційними.

Закон про опозицію

має бути коротким і гарантувати права опозиції, а зміст її діяльності може бути уточнений у Регламенті Верховної Ради, переконаний Олександр Мороз. А в законопроекті є посягання на функції влади. «Рахункова палата орган контролю Верховної Ради, а не опозиції», — зазначив глава парламенту і додав, що багато пропозицій виходять за межі не лише Конституції, а й здорового глузду.

Крім того, Олександр Мороз повідомив, що парламентська коаліція не має жодних зобовязань перед БЮТ стосовно остаточного ухвалення закону про опозицію.

Омбудсман

Антикризова коаліція, повідомив глава парламенту, готова підтримати кандидатуру Ніни Карпачової на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Говорячи про іншого претендента на цю посаду Євгена Захарова, Олександр Мороз зазначив, що близько з ним не знайомий. Але під час дискусій на «круглих столах» голова Української Гельсінської спілки з прав людини у глави парламенту «захоплення не викликав».

І насамкінець Голова Верховної Ради висловив жаль з приводу трагедії, що сталася в Харківській області, сказав кілька теплих слів про Євгенія Кушнарьова. «Це блискучий полеміст, людина, яка здатна була вибудовувати компромісні взаємини між різними гілками влади, представниками різних політичних сил, терпимий до чужої думки», — зазначив Олександр Мороз і додав, що його дуже не вистачатиме в парламенті, зокрема в Партії регіонів і коаліції.

«Ми займали різні політичні ніші, у нас не збігалися думки стосовно оцінок ситуації. Але в принципових речах щодо політичної реформи, розвитку демократії, функції парламенту ми були однодумцями», — зазначив О. Мороз.

 На знімку: міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко та Голова Верховної Ради України Олександр Мороз.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.