У Южноукраїнську «ділять» ринки. І це добре. У тому сенсі, що країна в нас багата. Два останні роки активно дерибанимо нажите, а роботи на цій ниві неміряно. Заводи, пароплави, ринки, ятки, порти, телеканали... Вистачить і партіям влади, і партіям опозиції, коли поміняються місцями. А добре ще й тому, що в Южноукраїнську ділять ринки, а не Південноукраїнську атомну станцію.

Історія діленого обєкта ховається у славних дореволюційних часах, коли він був досить успішним. Восени 2003 року рішенням міської ради створено комунальне підприємство «Торгово-сервісний дім». Господарство чимале: два ринки, торговельний комплекс «Світанок», виробнича база, автогосподарство, автостоянка, готель й інше. Керувати призначили Олексія Майбороду. Судити про результати його управлінської діяльності складно.

У постреволюційний «помаранчевий» період поняття «додати» і «помножити» в арифметичному й економічному сенсі вийшли з моди. Актуальними стали «відняти» і «поділити». Схеми для цього використовували простенькі: нагромадити боргів побільше, оголосити банкрутство і розрахуватися майном із кредиторами з числа своїх близьких.

За півтора року з 2005-го по липень 2006-го борги колись прибуткового підприємства «Торгово-сервісний дім» становили 3,5 мільйона гривень. І це за абсолютної німоти міської громади і різних партій. Хоча підприємство, до слова сказати, комунальне. Нехай і не бюджетоутворююче, але бюджетопоповнююче.

Господарський суд установлює суми боргових вимог кредиторів: Пенсійного фонду, податкової інспекції та інших, серед яких підприємство «Стимул». І от що цікаво! Одним із засновників «Стимулу» виявляється дружина того самого пана Майбороди, який спочатку керує діяльністю комунального підприємства, а пізніше призначений керувати його санацією.

Зясовується, що своїй дружині чоловік заборгував 102 тисячі гривень. Чи варто розповідати про те, що майно, рухоме і нерухоме, колишнього комунального підприємства чи то продається, чи то роздається за гроші. Але навіть не в цьому суть.

Головне нинішньої осені нарешті переривається німота міської громади, і проривається обурений партійний глас. Ратує за справедливість, покарання винних та інші чесноти. Ініціатор депутатська фракція БЮТ в Южноукраїнській міськраді.

За словами її представника Олександра Іовіци, котрий, до речі, одночасно є членом тимчасової комісії з контролю і захисту майнових інтересів громадян під час виконання плану санації КП «ТСД», порушень законодавства безліч.

Насамперед, відповідно до закону, з Майбородою як керівником комунального підприємства, котрий допустив борги перед бюджетом, треба було розірвати трудову угоду.

Також зовсім незрозуміло, якими «благими намірами» керувався санатор під час продажу комунальних обєктів і майна (відповідно до звіту тимчасової комісії) за безцінь. До речі, про самі обєкти. Южноукраїнські ринки мають величезну популярність і в городян, і в жителів найближчих районів. У вихідні дні покупців тут тисячі. На мій погляд, озброївшися калькулятором, нескладно підрахувати, що в суботній день лише від центрального ринку по вулиці Дружби народів збори досягають близько 15 тисяч гривень. А, віддавши ринок в оренду створеному ТОВ, місцевий бюджет поповнюватиметься лише на 62 гривні 90 копійок на місяць (дві гривні на день!).

Та само ситуація і з критим ринком. Легко переконатися, що за своїми розмірами він на рівні миколаївського Центрального. Тож за його оренду новоспечені господарі платитимуть до міського бюджету лише 53 гривні на день протягом 25 років з правом продовження оренди на той само термін і на таких само умовах.

А торговельний комплекс «Світанок» площею понад 1300 квадратних метрів з майном і складськими приміщеннями (на знімку) переходить за договором оренди тій-такі дружині пана Майбороди. До того ж, як зазначено у звіті тимчасової комісії, на 171 тисячу гривень менше реальної балансової вартості. Фактично величезний комплекс у центрі міста віддається за ціною відремонтованої трикімнатної квартири. І платити орендар буде не більш як 20 гривень на день протягом 50 років з правом пріоритетного викупу земельної ділянки.

Удвічі, а то й утричі дешевше продаються консервний завод, гуртожитки типу «Берлін», двоповерховий холодильник й інше майно. За сміховинні суми виставлено на продаж автомобілі: «ГАЗ-31» оцінено в пять тисяч гривень, стільки ж коштує КАМАЗ-5511, а «Таврію» продають усього за дві тисячі зовсім не у. о.

За словами голови тимчасової комісії Олександра Іовіци, виправдуючись за фактичне знищення підприємства «Торгово-сервісний дім», його керівник указує на такий чинник: приєднання до КП збиткового «Автотрансу». Справді, під час поглинання «Автотрансу» КП «ТСД» одержало і його борги в сумі 655 тисяч гривень. Але одночасно приєдналися оборотні активи в такому само розмірі плюс основні кошти майже у два мільйони. Очевидно, що за вмілого керівництва підприємство могло б не лише працювати без збитків, а й приносити прибуток міській громаді.

Та вправне керівництво, як і вправна санація, по-моєму, не входили у плани горе-керівника. Тому й такий результат. Хто виграв у цій ситуації зрозуміло. Хто постраждав? Міський бюджет, підприємці та й усі жителі Южноукраїнська, на потреби яких могли б бути витрачені бюджетні кошти.

Миколаївська область.

Фото автора.