Новий художній сезон у галереї сучасного мистецтва «ШарМ» відкрито виставкою ретроспективи живописних полотен українського імпресіоніста народного художника України Альбіна Гавдзинського з проекту «Українське класичне мистецтво. Традиції та новаторство». В експозиції представлено близько двохсот художніх творів митця різних періодів його творчості у жанрах портрету і пейзажу, сюжетних композицій.

Виставка відбулася завдяки сприянню голови Міжнародного економічного комітету Ігоря Шарова. Серед почесних гостей на імпрезі можна було побачити багатьох відомих політиків, зокрема, віце-премєра Дмитра Табачника, а також Володимира Литвина, Олексія Костусєва, Володимира Семиноженка, Михайла Сироту, Івана Куровського та інших.

Альбіна Гавдзинського називають послідовником традицій «південноруського імпресіонізму», художнього напряму, що сформувався наприкінці XІX початку XX сторіч. Хоча сам митець, говорячи про вчителів, називає своїм основним викладачем «саму природу». Незважаючи на свій поважний вік, художник продовжує творити досі. Найдавнішу картину, представлену в галереї, датовано 1941 роком. У 2003-му А. Гавдзинський подарував 237 своїх робіт місту Нова Каховка, де свого часу митець працював на будівництві Каховської ГЕС, а нині засновано картинну галерею його імені. Твори А. Гавдзинського перебувають у колекціях багатьох художніх музеїв України та світу: Києва, Одеси, Миколаєва, Херсона, Львова, Севастополя, Алупки, а також Москви, Санкт-Петербурга, США, Канади, Франції, Німеччини, Швейцарії, Японії, Туреччини, Італії, у приватних зібраннях.

На знімку: віце-президент Національної академії наук Володимир Литвин, народний художник України Альбін Гавдзинський і голова Міжнародного економічного комітету Ігор Шаров під час відкриття виставки в галереї сучасного мистецтва «ШарМ».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.