Міжнародна федерація футболу (ФІФА) розподілила квоти континентальним федераціям на участь у фінальному турнірі Кубка світу 2010 року. Спочатку європейцям планували віддати 14 путівок саме стільки команд Старого Світу брали участь на ЧС—2006 у Німеччині. Європейська федерація (УЄФА) встигла навіть попередньо розбити 53 команди у відбірному турнірі на 4 групи по 8 збірних і на 3 групи по 7 (з «матками» — Італією, Францією й Англією).

По дві найкращі з кожної виходили б прямо до фіналу, без усіляких стикових матчів. Та невдовзі ФІФА «переграла» своє рішення і виділила для Європи 13 місць. Отже, УЄФА знову не обійдеться без матчів плей-оф.

Інші місця розподілять так: для Африки шість (одне з них зарезервувала ПАР як організатор турніру), для Південної Америки та Азії по чотири, для Північної Америки три.

Ще дві путівки розіграють у міжконтинентальному плей-оф. Пята команда Південної Америки побореться з четвертою Північної Америки. А пята команда Азії зіграє з найкращою командою Океанії. Слід зазначити, що збірна Австралії змагатиметься вже не в океанській, а в азіатській зоні.

Нагадаємо, що фінальна частина наступного Кубка світу відбудеться з 11 червня по 11 липня 2010-го в ПАР.