Навчальний центр Донецької обласної ради профспілок допоміг майже 35 тисячам активістам наймасовішої організації підвищити свій загальноосвітній та професійний рівень. Так стверджують у центрі, котрий нині відзначає своє десятиріччя.

Завдяки тому, що ми відмовилися від попередніх підходів, нам вдалося зламати негативне ставлення значної частини працівників, які не бачили в навчанні практичної цінності, розповідає директор центру Віталій Овчинников. Знання це сила, але лише потенційна. По-справжньому дієвою вона стає, коли спрямована на результат.

Коло тем, які нині цікавлять слухачів, досить велике: законодавче забезпечення діяльності профспілок, регулювання колективно-трудових відносин з органами влади та роботодавцями, охорона праці, здоровя, екологічна безпека, соціальна психологія та інші. Через зростаючий попит на такі знання додатково відкрито чотири зональні школи профспілкового руху в Донецьку, Краматорську, Маріуполі та Харцизьку. Організатори думають про впровадження дистанційних форм навчання. Нерідкі випадки, коли разом із профспілковими активістами за парти сідають чиновники, які займаються питаннями праці та зарплати. Навчальний центр тісно співпрацює з донецькими вищими навчальними закладами, залучаючи кращих фахівців.

За словами В. Овчинникова, заняття проходять у формі проблемних семінарів, дискусій, «круглих столів», ділових ігор, психологічних тренінгів. За спеціально розробленою програмою «Адаптація» навчають голів профспілкових комітетів, обраних уперше. Допомагає в роботі й бюлетень «Бібліотека профспілкового лідера», який видається ось уже пять років.

Донецька область.