У Комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією триває обговорення пакету законопроектів, спрямованих на протидію корупції. Це проекти законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відповідальності за корупційні правопорушення», «Про засади запобігання та протидії корупції» та «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень». В обговоренні, яке проводиться в рамках проекту Ради Європи «Підтримка незалежного урядування: проект протидії корупції в Україні», беруть участь експерти Ради Європи, народні депутати, представники головного юридичного управління апарату Верховної Ради, Міністерства юстиції України, Програми сприяння парламенту України університету Індіани (США), науковці, представники громадськості.

Зокрема, головною метою законопроекту «Про засади запобігання та протидії корупції», внесеного головою комітету Миколою Джигою (фракція Партії регіонів), є вдосконалення вітчизняного законодавства у сфері протидії корупції та його гармонізація з міжнародними нормами та правовими стандартами. Проектом розширено перелік субєктів корупційних правопорушень, котрі можуть притягуватися до відповідальності. Серед обмежень, спрямованих на запобігання корупції, заборона одержувати подарунки посадовцями, використовувати своє службове становище для сприяння підприємницькій діяльності, одержання субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів або пільг, втручатися у діяльність державних органів, органів місцевого самоврядування або посадових осіб, особисто або через посередників займатися підприємницькою діяльністю, входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства, відмовляти у наданні достовірної інформації тощо.

На знімку: Сергій Міщенко заступник голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією; Юрій Сорочик керівник секретаріату цього комітету.