Україна погіршила свої позиції у рейтингу економічної свободи «The Herіtage Foundatіon». За підсумками 2006 року ми посіли 125 місце зі 161. Однією з причин низького рейтингу є надмірне регулювання бізнесу державою.

В Україні регуляторні процедури гірші, ніж у більшості інших країн СНД, де економічна свобода також обмежена рудиментами радянської «командної» економіки, каже керівник проекту Міжнародної фінансової корпорації (ІFC) «Розвиток підприємництва в Україні» Флорентин Бланк. Спорстерігається надмірна увага до підприємців з боку податкової та інших контролюючих структур. В Україні підприємства перевіряють частіше, ніж у Білорусі чи Узбекистані, і тільки в Таджикистані ми знайшли схожий режим перевірок. 2006 року в Україні було проінспектовано 95 відсотків усіх малих та середніх підприємств.

На думку експертів, фактично саботується подальше спрощення дозвільної системи. У нинішньому вигляді вона є істотним джерелом корупції. При цьому для влади, зорієнтованої на підтримку великих підприємств та державного сектору, малий і середній бізнес залишається «бідним родичем».

Та від посиленого адміністрування страждає не тільки він. Найбільших збитків від цього торік зазнали експортери зерна. «Досить згадати введення квот і ліцензій та як саме це відбувалося», — каже економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Цікаво, що самого зразка ліцензії тоді ніхто не бачив». Окрім того, уряд продовжив практику підписання меморандумів з виробниками, покликаних стримати зростання цін. Економічна собода в Україні стала ще більш контрольованою.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.